Säätele sähkönkäyttöäsi ja vaikuta sähkölaskuusi

Tämä Spot info on suunnattu erityisesti niille asiakkaille, jotka ovat kiinnostuneita vaikuttamaan sähkönhintaansa kulutusta ohjaamalla. Spot-sähkösopimuksella on mahdollista hyödyntää sähkön hinnan vaihtelua ja ajoittaa sähkönkulutusta edullisemmille tunneille, mikä pienentää sähkölaskua. 

Yleisesti voidaan todeta, että viikolla, maanantaista perjantaihin, sähkön hinta lähtee nousemaan aamusta kello 6.00 jälkeen pysyen korkeammalla vähintään aamupäivän jollei koko päivän ajan. Yötä kohti mentäessä sähkön hinta alkaa laskea, viimeistään puolen yön jälkeen. Viikonloppuisin sähkön hinta on yleensä matalammalla, toki ollen yöllä edullisempaa kuin päivällä.

Edullisemmista yön tunneista hyötyvät sähkölämmittäjät erityisesti silloin, kun lämmitystä ja lämminvesivaraajan käyttöä on mahdollista siirtää yöajalle. Myös tuulisella säällä on vaikutusta sähkön hintaan: sähkön hinta on alempi tuulisina päivinä ja esimerkiksi saunominen ja pesukoneiden pyörittäminen on hyödyllistä ajoittaa tuulisille päiville. Tuulinen sää kannattaa siis ottaa huomioon oman energiankulutuksen suunnittelussa ja ohjauksessa.

Alla näkyvässä pylväsdiagrammissa ilmoitetut hinnat pitävät sisällään sähköpörssin määrittelemän sähkön hinnan, Korpelan Energian välityspalkkion ja kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron, joka on 1.5.2023 lähtien ALV 24 %.

Fingridin matkapuhelinsovelluksella onnistuu tuntihintojen reaaliaikainen seuranta, lisätietoa palvelusta löydät TÄÄLTÄ

Vinkkejä energiansäästöön

Sähkön käytön ajoittaminen vuorokauden edullisimmille tunneille, etenkin enemmän kuluttavien laitteiden ja järjestelmien osalta, auttaa pienentämään kulutusta (ja sähkölaskua). Kun jokainen suomalainen ajoittaa mahdollisuuksiensa mukaan sähkön käyttöä, se myös auttaa varmistamaan, että sähköä riittää valtakunnallisesti kaikille, kaikissa tilanteissa.

 

Muutama käytännön energiansäästövinkki, joilla on iso vaikutus kulutukseen:

Tarkista huonelämpötilat ja säädä termostaatit. Alenna lämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella.

Käyttöveden lämmitykseen kuluu merkittävästi sähköä. Laita siis lämpimän veden kulutus kuriin - lyhennä suihkussa olo aikaa. Noin 15 prosenttia kodin energiankulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. 

 

Energiansäästövinkkejä löydät muun muassa sähkönmyynnin sivuiltamme, jonne pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Valtakunnalliselta Astetta alemmas -kampanjasivustolta löydät laajasti ohjeita ja vinkkejä energiansäästöön:

ASTETTA ALEMMAS säästövinkit