Sähköpulaan varautuminen


Energiansäästötoimia tarvitaan kulutusta pienentämään kaikilta suomalaisilta. Kiertäviin sähkökatkoihin on syytä varautua tulevana talvena. Löydät tältä sivulta hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita sähköpulan ennaltaehkäisyyn.

Lämmityskausi on alkanut ja sähkönhinnat, samoin kuin sähkön riittävyys tämän talven aikana ovat puheenaihe monessa kodissa ja työpaikoilla. Lähestyvää talvea koskeva kansallinen ohjeistus on, että kaikkien suomalaisten tulee pyrkiä säästämään sähköä. Koska sähköpula on mahdollinen, myös siihen on syytä varautua.

Koko Eurooppaa koskeva energiakriisi vaikuttaa myös Suomeen ja suomalaisiin sähkönkäyttäjiin. Merkittävä syy energiapulaan Euroopassa on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen myötä tulleet rajoitukset ja vähennykset koskien venäläisen fossiilisen energian tuontia Eurooppaan. Maakaasun toimitusten väheneminen Keski-Eurooppaan kasvattaa muiden energiamuotojen kysyntää ja samalla nostaa niiden hintaa. Vaikka Suomi ei olekaan samalla tavalla riippuvainen venäläisestä maakaasusta kuin moni Euroopan maa, muiden energiamuotojen kysynnän kasvu Euroopassa vaikuttaa sähkön hintaan myös Suomessa ja saattaa johtaa tilanteeseen, jossa tuontisähköä ei ole totuttuun tapaan saatavilla Suomeen.

Mahdollinen sähköpula ja mitä se käytännössä tarkoittaa 

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Kantaverkkoyhtiö Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti niin, että koko Suomen voimajärjestelmän luotettava toiminta voidaan varmistaa. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta ja käytännössä tämä tarkoittaa sähkön kulutuksen rajoittamista, kunnes sähköpulatilanne on ohi.

Mahdolliset kiertävät sähkökatkot, jotka kohdistuisivat kuluttajiin, ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen sähkönjakelun rajoituksia on tehty monia toimia, kuten käynnistetty häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia. Fingridin antamat ennakkovaroitukset sähköpulan mahdollisuudesta on kuitenkin syytä ottaa vakavasti, samoin kuin ohjeistukset jokaista suomalaista koskevasta tarpeesta säästää energiaa. Myös Työ- ja Elinkeinoministeriö, Motiva, ja monet energia-alan toimijat neuvovat, kuinka jokainen suomalainen voi vaikuttaa sähköpulatilanteeseen ja osaltaan ennaltaehkäistä sen syntymistä. 

Kiertävät sähkökatkot sähköpulan aikana

Kiertävät sähkökatkot, jotka kohdistuisivat kuluttajiin, ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen sähkönjakelun rajoituksia on tehty monia toimia, kuten käynnistetty häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia. Fingridin antamat ennakkovaroitukset sähköpulan mahdollisuudesta on kuitenkin syytä ottaa vakavasti, samoin kuin ohjeistukset jokaista suomalaista koskevasta tarpeesta säästää energiaa.

Fingridillä on käytössä 3-portainen menettely muun muassa verkkosivuillaan ja lehdistötiedotteilla sähköpulan tiedottamisessa. Tämä tiedottamismenettely kuvaa mahdollisen sähköpulan vakavuusastetta, mikäli tilanne kiristyy.

 

Fingridin 3-portainen sähköpula-asteikko


1. Sähköpula mahdollinen

Sähköpula on mahdollinen, kun ennusteet näyttävät, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena. Fingrid saattaa joutua käyttämään varavoimalaitoksia siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä eli tuotannon lisäystä tai kulutuksen pienentämistä, joka on aktivoitavissa 15 minuutin kuluessa.

2. Sähköpulan riski suuri

Sähköpulan riski on suuri, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia turvaamaan sähkön riittävyyttä siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä.

3. Sähköpula

Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät enää riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti. Paikalliset jakeluverkonhaltijat suorittavat kulutuksen kytkemisen irti Fingridin ohjeiden mukaisesti siten, että sähkökatkot kestävät kyseisellä alueella noin pari tuntia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.

 

Sähköpulan ennaltaehkäisy energiaa säästämällä

Meistä jokainen voi ehkäistä sähköpulaa Suomessa säästämällä sähköä omassa arjessa. Vaikka itsellä olisikin määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus ja sähkölasku sen ansiosta maltillinen, omaa sähkönkulutusta tulisi silti pyrkiä vähentämään, jotta sähköä riittää kaikille, kaikissa tilanteissa.

Sähkössä voi säästää esimerkiksi laskemalla kotona huonelämpötiloja asteen, pari ja käyttämällä lämmintä vettä säästeliäästi. Astianpesu- ja pyykinpesukoneita laitetaan pyörimään vain täysinä. Takkaa ja ilmalämpöpumppua hyödynnetään lämmityksessä. Pienilläkin energiaa säästävillä toimimilla on iso merkitys, kun näitä toimia tehdään kaikki yhdessä. Astatta alemmas -sivuilta löydät monipuolisesti vinkkejä ja neuvoja energiansäästöön. Myös Korpelan sivuille olemme koonneet vinkkejä energiansäästöön ja esimerkiksi Motivan sivuilta löytyy lisää vinkkejä.

Astetta alemmas -kampanjasivustolle pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Motivan sivustolle pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Energiansäästövinkkeihin Korpelan sivuilla pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Sähkön kulutushuipun huomioiminen omassa arjessa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo, että talviaikaan sähköverkko kuormittuu erityisesti arkiaamuisin ja alkuillasta, jolloin sähköstä voi jopa tulla hetkittäistä pulaa. Suomi on kulutushuippujen aikaan pitkälti riippuvainen tuontisähköstä, eli lähinnä Pohjoismaiden tuotannosta, ja siirtoyhteyksien toimivuudesta.  

Arkipäivän ensimmäinen sähkön kulutushuippu osuu aamuun kello 8–10:n aikaan, kun ihmiset heräilevät kodeissaan, valot syttyvät ja kodinkoneita laitetaan päälle sekä käydään lämpimässä suihkussa. Kahvinkeitin tai teevedenkeitin napsautetaan päälle ja puurokattila laitetaan kiehumaan liedelle. Mikäli kotona on tiedossa laitteita, joiden sähkönkulutus on reilumpaa, näiden laitteiden käyttöä olisi hyvä siirtää mahdollisuuksien mukaan toiseen ajankohtaan, pois kulutushuipun tunneilta.

Aamusta myös tehtaat käynnistyvät ja koulut, päiväkodit sekä kaupat avaavat ovensa. Suomi herää ja aloittaa päivänsä samoihin aikoihin, mikä näkyy selkeästi lisääntyneenä sähkönkulutuksena. Päivän mittaan sähkön kulutus tasaantuu, kunnes iltapäivästä, kello 16–20 välillä tulee vuorokauden toinen kulutushuippu. Alkuillan kulutushuiput ajoittuvat yleensä kello 16-17 ja uudelleen 19-20 välillä. Tuolloin ihmiset palaavat koteihinsa, pistävät valoja ja kodinkoneita päälle, perheen pienimmät katsovat lastenohjelmia televisiosta ja teinien pelikoneet käynnistyvät.

On tosiasia, etteivät kaikki pysty siirtämään sähkönkulutusta pois kulutushuipuista, mutta ne, joille joustaminen on mahdollista, olisi hyvä se tehdä. Esimerkiksi kovien pakkasjaksojen aikaan, jolloin on usein myös tuuletonta, olisi arkisin suositeltavaa välttää sähköuunin lämmittämistä ja saunomista kello 17–19, koska sähkön kulutus on tuolloin muutenkin huipussaan.

Pienillä teoilla, kun kaikki tekevät niitä, saadaan aikaan merkittävä sähkön säästö ja iso yhteisvaikutus.

 

Varautuminen sähköpulaan

Toimet sähköpulan välttämiseksi ovat erityisen tärkeitä nyt, kun lämmityskausi on alkanut ja energiankulutus lisääntyy muun muassa lämmitystarpeen kasvaessa.Kun jokainen meistä säästää edes vähän sähköä, ehkäisemme sähköpulan syntymistä ja edesautamme, että sähköä riittää valtakunnallisesti kaikille, kaikissa tilanteissa.

Säästötoimien lisäksi on hyvä varautua lyhyisiin sähkökatkoihin. Varautuminen tarkoittaa esimerkiksi veden varaamista vähintään parin tunnin tarpeiksi, taskulamppujen toimivuuden varmistamista ja varaamista helposti löydettävään paikkaan kodissa. Jokaisesta kotitaloudesta tulisi löytyä 72 tunnin kotivara yllättäviä, pidempiä sähkökatkoja varten.

 

Sähkökatkon varalta kotoa tulisi löytyä muun muassa:

  • Toimivia taskulamppuja ja erilaisia pattereita/paristoja, jotka soveltuvat taskulamppuihin, paristokäyttöiseen radioon jne.

  • Kynttilöitä ja tulitikkuja

  • Paristoilla toimiva radio, jotta tiedonsaanti on turvattu

  • Varasulakkeita

  • Varavirtalähde eli Powerbank, joka ladattu täyteen, puhelimen lataamiseksi ilman verkkovirtaa

  • Pullo- tai kanisterivettä noin kaksi litraa vuorokaudessa per henkilö. Myös lemmikeille tulee varata vettä

  • Ruokaa vähintään kolmeksi vuorokaudeksi, huomioiden ruoantekomahdollisuudet, jos sähköliesi, uuni tai mikro eivät ole käytettävissä.

  • Pieni summa käteistä rahaa

  • Keskeisiä lääkkeitä kannattaa hakea apteekista ennakoiden, ennen kuin viimeinen lääkeannos on menossa

  • Polttopuita, mikäli kotona on puilla lämpiävä takka tai uuni

     

Vesihuolto sähkönjakelukeskeytyksen aikana

Vedenkäyttöä sähkökatkon aikana, ja etenkin sähköpulatilanteessa, on hyvä säännöstellä, jotta vesihuolto pysyy toimintakuntoisena.

Verkko Korpelan jakeluverkkoalueella toimii useita vesilaitoksia, jotka tiedottavat vesihuollon ajankohtaisista asioista ja ohjeistavat poikkeustilanteissa omilla sivuillaan.


Alla listaus Korpelan alueen vesilaitoksista ja kotisivuista:

Sähköpulan päättyminen ja sähköjen palautus

Viestimme ja tiedotamme kotisivujemme kautta, www.korpelanvoima.fi, Korpelan virallisella Facebook-sivulla sekä tarvittaessa häiriötekstiviestipalvelua käyttäen Verkko Korpelan sähkönsiirtoasiakkaille.

Sähköpulatilanteessa Korpelan kotisivuilla julkaistaan oma Sähköpula-sivu, jossa kerromme muun muassa tarkemmin alueet, joita sähkönjakelun keskeytys koskee. Sähköpula-sivulla ohjeistetaan myös tarvittaviin toimiin katkon aikana ja sen päättyessä.

Verkko Korpelan vikapäivystys valvoo ja ohjaa jakeluverkkoalueemme sähköverkkoa 24 h vuorokaudessa. Vikapalvelumme tavoitat numerosta 06 873 222.

Kiireettömän vikailmoituksen voit tehdä kotisivuiltamme löytyvällä lomakkeella:

https://www.korpelanvoima.fi > etusivu yläosa > Vikapäivystys 24h > Tee vikailmoitus.

Voit myös tehdä vikailmoituksen sähköpostitse osoitteeseen kayttokeskus@korpelanvoima.fi 


Sähkökatkon alkaessa tulee tarkistaa sähkölaitteet, ja varmistaa, ettei esimerkiksi liesi tai uuni ole jäänyt päälle, mikä voisi aiheuttaa tulipalon riskin sähköjen palauduttua. Samoin esimerkiksi hiuskihartimien, suoristusrautojen tai vastaavien sähkötoimisten laitteiden osalta on syytä varmistaa, että ne on otettu pois pistorasiasta.

Mikäli sähkönkäyttöpaikassa on yhtenä lämmitysmuotona ilmalämpöpumppu, tarkista sähkönjakeluhäiriön päätyttyä, että pumppu lähtee toimimaan normaalisti ja varmista samalla, että lämpötila on säädetty sopivalle tasolle.