Valaistus

Valaistuksen osuus on noin kymmenen prosenttia kodin taloussähköstä. Energiansäästölamppu kuluttaa 75−80 prosenttia vähemmän energiaa valaisinta kohti hehkulamppuun verrattuna. LED-lamppu kuluttaa vielä vähemmän. Ledilamppuvaihtoehtoja riittää tavanomaisesta lämpimän valkoisesta kylmään sinisen valkoiseen saakka. 

  • Valitse oikea lamppu eri käyttötarkoituksiin
  • Sammuta sisällä valot, joita et tarvitse

Valaistuksen ohjaus

Energian tehokkaassa käytössä olennaista on se, että valaistusta käytetään vain siellä, missä sitä tarvitaan ja vain silloin kun sitä tarvitaan. Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa uudentyyppisiä ohjausratkaisuja. Liiketunnistimet sytyttävät valot huoneeseen sinne mentäessä ja sammuttavat ne, kun huone on tyhjä. Kytkennät voidaan suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta ulko-oven vierestä.

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa sekä vähentää energiankäyttöä että lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa. Pihan yleisvalaistusta voi ohjata hämäräkytkimellä tai hämärä- ja kellokytkimen yhdistelmällä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.