Lämmitys

Talon lämmityksen osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on noin puolet. Jo yhden asteen alennus huonelämpötilassa tuo noin viiden prosentin säästön lämmityskuluihin. Taloyhtiössä lämmitysjärjestelmän säädöllä ja huollolla saadaan usein aikaan suuria säästöjä.

Huonelämpötila

Aseta ja pidä sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa suositusten mukaisina

• oleskelutilat 20–21 °C

• makuuhuoneet 18–20 °C

• varasto 12 °C

• autotalli 5 °C

Asentamalla aikaohjatut termostaatit kylpyhuoneen sähköiseen lattialämmitykseen voi lähes puolittaa tilan lämmittämiseen tarvittavan energiamäärän.

Lämminvesivaraaja

Säädä lämminvesivaraajan veden lämpötila noin 60 asteeseen.

Patterit

Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, sillä peitetty termostaatti ei tunnista todellista huonelämpötilaa, eikä säädä venttiiliä oikein.

Ikkunat

Talvisin kannattaa tuulettaa nopeasti ristivedolla, jotta lämpöenergiaa ei hukata. Hetki riittää raikastamaan huoneilman, eikä koti ehdi kylmetä liiaksi. Sähköpatterit on hyvä sulkea tuuletuksen ajaksi.

Tulisijat

Tulisija sopii hyvin lisälämmönlähteeksi kylmimpinä talvikuukausina. Paras tulos saavutetaan varaavilla tulisijoilla, joiden rakenteisiin varautuva lämpö siirtyy huonetiloihin pienellä teholla pitkän ajan kuluessa ilman, että sisälämpötila nousee liian korkeaksi. Sopivan kokoisella tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa kolmasosa talon lämmitystarpeesta.

Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilmaan varastoitunutta auringon energiaa. Paras lämmityshyöty ilmalämpöpumpusta saadaan, kun ulkoilman lämpötila on -10 °C… +10 °C. Ilmalämpöpumpun avulla voidaan säästää noin 20–40 % lämmityskustannuksissa.

Säännöllisellä huollolla ja oikeilla säädöillä varmistat ilmalämpöpumpun tehokkaan toiminnan. Ilmalämpöpumppua voidaan kesähelteillä käyttää myös viilennykseen, mutta ennen sitä kannattaa pyrkiä minimoimaan jäähdytystarve esimerkiksi sälekaihtimilla. Energiatehokas viilennyskeino on hyödyntää kesällä lämpöpumpun kosteudenpoisto-ominaisuutta.

Arvioi lämpöpumpun soveltuvuutta kotiisi

 

Aurinkolämpöjärjestelmät

Aurinkolämpöjärjestelmissä lämpöenergiaa otetaan talteen aurinkokerääjillä ja siirretään käyttöveden lämmittämiseen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Aurinkolämmöllä voidaan tuottaa noin puolet lämpimän käyttöveden valmistamiseen tarvittavasta energiasta.

Auto

Auton moottorilämmittimen oikea käyttö säästää moottoria ja polttoainetta. Se säästää myös ympäristöä haitallisilta pakokaasuilta ja lisää ajoturvallisuutta.

Ota lämmitin käyttöön, kun ulkolämpötila laskee +5 asteeseen.

Sopiva lämmitysaika lohkolämmittimellä:

+ 5…- 5 °C = puoli tuntia

- 5…- 10 °C = 1 tunti

- 10…- 30 °C = 2 tuntia

Ohjaa auton lämmitystä ajastimella. Muistathan huolehtia sähköturvallisuudesta: ulkona käytettävien ajastimien on oltava kotelointiluokaltaan roiskevedenpitäviä vähintään (IP 34) ja ulkopistorasia on varustettava vikavirtasuojakytkimellä.

Lämmitetty moottori kuluttaa ensimmäisen kilometrin aikana lähes 45 % vähemmän polttoainetta kuin kylmiltään startattu auto. Lisäksi esilämmitys vähentää haitallisia pakokaasupäästöjä noin 33 % ensimmäisten 4-5 ajokilometrin aikana.