Vinkkejä energiansäästöön - pienilläkin teoilla on vaikutusta

Olemme tänä päivänä yhä enemmän riippuvaisia sähköstä. Kodin energiankulutuksesta noin puolet menee lämmitykseen. Lämmityksen lisäksi energiaa kuluu muun muassa sähkölaitteisiin, veden lämmitykseen sekä valaistukseen. Vaikka uudet sähkölaitteet tarvitsevat huomattavasti vähemmän sähköä mitä vanhemmat laitteet, on varustelutaso ja sähkölaitteiden määrä ja käyttö kotona kasvanut merkittävästi. Myös asuntojen koot ovat kasvaneet, mikä osaltaan lisää lämmitystarvetta. 

Jotta sähkön säästö onnistuu, on tunnettava omat kulutustottumuksensa sekä säästömahdollisuutensa. Korpelan asiakkaana voit seurata omaa kulutustasi ajasta ja paikasta riippumatta rekisteröitymällä Korpela Online -palveluun. Rekisteröityneenä asiakkaana voit Korpela Online-palvelussamme nähdä voimassa olevat sopimuksesi, seurata sähkön- ja lämmönkulutustasi, päivittää yhteystietojasi, ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme sekä selailla laskutietojasi. Korpela Online-palveluun kirjautuminen kotisivujemme kautta www.korpelanvoima.fi


Kun omat kulutustottumukset ovat selvillä, on helpompi tehdä arjessa energiaa säästäviä valintoja ja omaksua uusia toimintatapoja.


Energiansäästövinkkejä:


1. Tarkista huonelämpötilat ja säädä termostaatit. Alenna lämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella.

2. Lämpimän veden kulutus kuriin - lyhennä suihkussaolo aikaa. Noin 15 prosenttia kodin energiankulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen.

3. Sulje aina laitteet, joita et käytä. Myös laitteiden valmiustila kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

4. Sammuta valot lähtiessäsi kotoa tai kun olet huoneesta pidemmän aikaa poissa. Sammuta valot, kun poistut huoneesta yli 10 minuutiksi.

5. Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 prosenttia.

6. Kylmälaitteet on hyvä sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, liedestä ja pattereista.

7. Pyyhi  säännöllisesti pölyt sähkölaitteista ja puhdista myös pesukoneen nukkasihti. Puhdas kone toimii tehokkaammin.

8. Pese pyykkiä tai tiskejä vain täydellä koneella. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä.

9. Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti (vähintään 1–2 krt/vuosi). Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta.

10. Ilman pitää päästä kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Muista silloin tällöin imuroida pölyt myös jääkaapin takaa!

Esimerkiksi Kuluttajaliiton sekä Motivan sivuilta löytyy hyviä säästövinkkejä:

https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/saastovinkit/ 

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona 

Lähteet: Motiva, Kuluttajaliitto