Kaupalla tavataan
Yritys- ja yhteisötarinat

Kaupalla tavataan

Julkaistu 1.12.2021 | Kirjoittaja: Jenni Perälahti
Raution kyläkauppa on enemmän kuin pelkkä kauppa. Se on myös kohtaamis- ja asiointipaikka, ja samalla oiva osoitus talkoohengestä ja yhteistyön voimasta.

Myymälän ovi käy jo aamuvarhaisella. Raution kylä heräilee uuteen viikkoon, ja kodeissa jääkaapit kaipaavat täydennystä. Läheiseltä rakennustyömaalta on tullut porukkaa kahvitauolle.

– Asiakkaita käy meillä tasaisesti pitkin päivää. Aamupäivä on yleensä hiljaisempaa, ja lounasaikaan alkaa vilkastua, kertoo myymäläpäällikkö Nina Nilsson.

Rautio ei todellakaan ole uinuva kylä. Kuluneen vuoden aikana siellä on aloitettu monitoimitalon rakentaminen, avattu uusi kyläkauppa ja juhlittu valintaa Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi.

Eniten julkisuutta on tuonut kyläkauppa, ja etenkin tapa, jolla se saatiin. Kun maaliskuussa 2020 Osuuskauppa KPO päätyi sulkemaan kylän Sale-myymälän, asukkaat ryhtyivät toimeen. Uutta kauppaa varten perustettiin osuuskunta, kyläyhdistys osti vanhan kauppakiinteistön, ja paikka kunnostettiin talkootyönä entistä ehommaksi.

 

Työtä riittää myymälässä pitkin päivää.

 

Monen palvelun myymälä

Uusi K-kyläkauppa avasi ovensa vuoden 2021 kesäkuussa. Eikä vain pelkkä kauppa: saman katon alta löytyvät myös Kahvila Pööni, apteekin palvelupiste, Veikkaus, Postin ja Schenkerin noutopisteet ja kaasun myynti. Suunnitteilla on myös SEO:n tankkauspiste, mutta sen avaaminen on siirretty tuonnemmaksi hintojen nousun takia.

Kaupan hyllyiltä löytyy muun valikoiman lisäksi lähiseudun tuotteita: leipää, kananmunia, mehua, perunaa.

– Paikallisia tuotteita ostetaan täältä viemisiksikin, Nilsson sanoo.

Alusta asti oli Nilssonin mukaan selvää, että uuden kaupan mukana kyläläiset saisivat myös oman kahvilan terasseineen. Arkipäivisin sieltä saa myös keittolounasta. Ruokailulle on tilausta, sillä kylällä on useita yrityksiä, vieressä rakennustyömaa ja lähistöllä myös iso tuulivoimalatyömaa.

Myymälä työllistää neljän työntekijän lisäksi siivoojan sekä osa-aikaisen kiireapulaisen. Nina Nilsson aloitti myymäläpäällikkönä keväällä 2021 työskenneltyään sitä ennen pitkään kaupan alalla Ruotsissa ja viimeksi Kalajoella kenkäkauppiaana. Hän on mielissään siitä, että kyläläiset ovat ottaneet kaupan omakseen.

– Kävijämäärä on jopa ylittänyt odotukset. Silloin kun kauppaa ei ollut, moni huomasi, kuinka kauas pitää lähteä yhden maitopurkin takia. Lapsillekin on kiva, kun karkkiostoksia varten ei enää tarvitse tehdä pitkää reissua.

 

Rautiolainen Maarit Tokola asioi mielellään oman kylän kaupassa. Kassan takana palvelemassa Pirjo Koivusipilä.

 

Sitoutuminen korkealla

Nilsson toteaa, että kaupan avaaminen osui viime kesänä hyvään ajankohtaan. Koronarokotukset olivat käynnissä, ja ihmiset tohtivat jo lähteä liikkeelle. Kaupasta onkin tullut kyläläisille kohtaamispaikka, josta haetaan ostosten lisäksi juttuseuraa.

Kyläkaupan markkina-alueeseen kuuluu noin 400 taloutta. Lisäksi kaupassa asioi paljon ohikulkijoita, ja satunnaisia kävijöitäkin riittää. Kaupan saama julkisuus on houkutellut monia varta vasten päiväretkelle Rautioon.

– Varsinkin kesällä täällä oli melkeinpä turistiryntäys. Kylällä on myös yllättävän paljon kesäasukkaita, Nilsson toteaa.

Asukkaiden sitoutumisesta kertoo, että osuuskunnassa on mukana jo yli 200 omistajaa. Lisäksi Alavieskan Osuuspankki ja Arvo Sijoitusosuuskunta ovat lainoittaneet myymälähanketta, ja tukea on saatu myös Rieska-Leaderilta. Iso merkitys on myös tuhansilla talkootyötunneilla, joita hankkeen eteen on tehty.

– Kunhan taas jaksetaan talkoilla, niin remontoitavana on vielä 200 neliötä lisätilaa. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä. Nyt ollaan vielä kokeiluvaiheessa sen suhteen, mihin kaikkeen näitä tiloja voidaan käyttää, Nilsson toteaa.

 

Keittolounaslista saa joulunalusajaksi täydennystä riisipuurosta.