Aurinkopaneeleista energiaa ja hyötyä vuoden ympäri
Sähkönsiirto Energiatehokkuus

Aurinkopaneeleista energiaa ja hyötyä vuoden ympäri

Julkaistu 23.3.2023 | Kirjoittaja: Jenni Perälahti
Kun talvi taittuu kevääseen, on aika tarkastuttaa ja huollattaa aurinkopaneelit.

Aurinkosähköjärjestelmät vaativat vain vähän varsinaista huoltoa. Säännölliset tarkastukset ja ylläpitotoimet on kuitenkin tärkeää tehdä, jotta järjestelmä pysyy kunnossa ja hyötysuhde tehokkaana jopa vuosikymmenien ajan.

Aurinkopaneeleiden pintamateriaalina on yleensä joko karkaistu lasipinta tai nanopinta, joka on niin sanottu itsepuhdistuva pinta. Niinpä vesisadekin riittää puhdistamaan paneelit. Aurinkopaneelien vuosihuolloksi riittääkin, kun ne puhdistetaan sateiden ja puiden aiheuttamasta liasta esimerkiksi kerran kesässä tai syksyllä ennen lumen tuloa. Paneelin pinnan voi varovaisesti pyyhkiä veteen kastetulla pehmeällä rätillä tai pyyhkeellä. Muita puhdistusaineita ei tarvita, vaan pelkkä vesi riittää. Painepesurin käyttöä tulee välttää, sillä paine saattaa vahingoittaa paneelin pintaa. Puhdistamisessa tulee aina noudattaa valmistajan antamia ohjeita.

Vuositarkastuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa johtojen ja akkukenkien liitokset hapettumien sekä löystymisen varalta. Myös paneeleiden kiinnitykset katto- tai seinätelineisiin (ns. kiskoihin) on syytä tarkistaa vuosittain.

Sääolojen vaikutus aurinkopaneelien hyötysuhteeseen ei ole niin merkittävä kuin usein ajatellaan. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä pilviselläkin säällä, sillä tuottoaste ei riipu valon vaan säteilyn määrästä. Tuottoastetta lisäävät myös erilaiset heijastumat, kuten veden pintaheijastukset tai lumihangesta tuleva säteily. Suomessa voidaan hyödyntää sitä, että aurinkopaneelien kiteet toimivat parhaiten juuri kylmässä ilmastossa. Tämä parantaa myös paneelien hyötysuhdetta.

 

Tarkastus turvallisuuden takeena

  • Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa tulee käyttää sähköalan ammattilaista.

  • Kun suunnitelmissa on hankkia aurinkosähköjärjestelmä, on hyvä olla paikalliseen verkkoyhtiöön yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja saattaa tiedoksi tulossa olevan aurinkosähköjärjestelmän koko (teho). Verkko Korpelan sähkönsiirron asiakaspalvelun tavoitat arkisin kello 8-16 numerosta 06 874 7231.

  • Kuten muillekin sähköasennuksille, aurinkosähköjärjestelmälle on tehtävä sähköturvallisuuslain vaatima käyttöönottotarkastus. Tätä tarkastusta ei tee verkkoyhtiö, vaan järjestelmän asentaja. Käyttöönottotarkastuspöytäkirja on urakoitsijan kirjallinen vakuutus siitä, että järjestelmä ei aiheuta sen käyttäjille vaaraa ja on määräysten mukaisesti oikein asennettu.

  • Ylijäämäsähköstä tulee asiakkaalla olla ostosopimus tehtynä sähkönmyyjänsä kanssa.

  • Verkkoyhtiöllä on oltava esteetön pääsy aurinkosähköjärjestelmän erotuskohtaan, esimerkiksi pää- tai turvakytkimelle. Verkkoyhtiö tarkastaa, että tämä pääsy on kunnossa.

(lisätietoa: mm. tukes.fi)