Sähköhyvitykset näkyvät nyt sähkölaskuissa
Sähkönmyynti Korpela palvelee

Sähköhyvitykset näkyvät nyt sähkölaskuissa

Julkaistu 30.6.2023 | Kirjoittaja:
Sähköhyvitys korvaa kuluttajille takautuvasti talven korkeita sähkölaskuja. Korpelan Energia sai ensimmäiset hyvitykset maksuun suunnitellusti toukokuun aikana.

Sähköhyvitykset ovat tuomassa monen kuluttajan sähkölaskuun kevennystä kevään, kesän ja alkusyksyn aikana. Energiayhtiöt maksavat sähköhyvitystä takautuvasti niille kuluttajille, jotka ovat maksaneet sähköstä yli kymmenen senttiä kilowattitunnilta
viime marraskuun ja tammikuun välisenä aikana.

Laki väliaikaisesta sähköhyvityksestä tuli voimaan maaliskuussa. Korpelan Energia asetti tavoitteekseen saada ensimmäiset hyvitykset maksuun toukokuussa, ja tässä on myös onnistuttu.

– Laskutusvälistä riippuen seuraavat erät maksetaan kesän ja alkusyksyn aikana. Viimeiset maksuerät menevät lokakuulle, kertoo asiakkuusjohtaja Heli Joensuu.

 

Korpelan Energia on yksi niistä sähkönmyyntiyhtiöistä, jotka saivat Energiavirastolta lisäaikaa hyvitysten maksamiseen. Lisäajan perusteena oli, että yhtiön tietojärjestelmiin tarvittiin lyhyessä ajassa isoja muutoksia. Henkilökunnan ison työpanoksen ansiosta
maksatukset saatiin käyntiin suunnitellun aikataulun mukaisesti. Sähköhyvitysten maksuaikataulu riippuu myös asiakkaan valitsemasta laskutusrytmistä. Asiakkaille suositellaan, että laskutusväliä ei vaihdettaisi hyvitysten maksatusten aikana. Näin maksut saadaan mahdollisimman sujuvasti hoidettua ajallaan.

– Jos asiakkaalle ei tule laskua toukokuussa, ensimmäinen erä maksetaan seuraavalla laskulla. Vastaavasti hyvityksen toinen erä maksetaan sitä seuraavalla laskulla, laskutusvastaava Tiina Alanko kertoo.

 


Sähköhyvitys
Sähköhyvitys on väliaikainen, kuluttajalle takautuvasti maksettava hyvitys korkeista sähköenergiakuluista. Sähköyhtiö hyvittää sen sähkölaskussa käyttöpaikkakohtaisesti, henkilötunnuksella tehdyille sopimuksille. Hyvitys ei koske verkkopalvelumaksuja.

Olet oikeutettu sähköhyvitykseen, jos sähkönmyyntisopimuksesi mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta marraskuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana. Sähköhyvitystä maksetaan laskennallisesti neljän kuukauden ajalta. Sähköhyvitystä voit saada myös, jos sinulla on ollut pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus.

Sähköhyvityksen määrä on 50 prosenttia kotitalouden sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta ja enintään 700 euroa kuukautta kohden. Kuukausittaisen sähkölaskun omavastuu on 90 euroa, ja hyvitys kattaa puolet tämän yli menevästä osasta. Omavastuu on käyttöpaikkakohtainen.

 

Sähköhyvitysten maksuaikataulu Korpelan Energian asiakkaille

Ensimmäinen sähköhyvitys on maksettu toukokuussa 2023 erääntyvälle laskulle. Jos asiakkaalle ei tule laskua toukokuussa,
ensimmäinen erä maksetaan sitä seuraavalla laskulla. Vastaavasti hyvityksen toinen erä maksetaan sitä seuraavalla laskulla.


• Toukokuun laskuilla on maksettu ensimmäinen sähköhyvityserä asiakkaille, joilla on laskutusrytmi kerran kuussa tai kahden   kuukauden välein.

• Kesäkuussa erääntyvillä laskuilla maksamme toisen sähköhyvityserän asiakkaille, joilla on laskutusrytmi kerran kuussa.

• Heinäkuussa erääntyvillä laskuilla maksamme ensimmäisen hyvityserän asiakkaille, joilla on laskutusrytmi kolmen kuukauden välein. Heinäkuussa erääntyvillä laskuilla maksamme myös toisen hyvityserän asiakkaille, joilla on laskutusrytmi kahden kuukauden välein.

• Lokakuussa erääntyvillä laskuilla maksamme toisen hyvityserän asiakkaille, joilla on laskutusrytmi kolmen kuukauden välein.

 

Sähkön arvonlisäveron alennus
Sähkön arvonlisävero on laskettu 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023. Alennus ei koske siirtomaksua.

 

Huomioi myös nämä asiat sähköhyvityksestä

Sähköhyvityksen määrä saattaa olla suurempi kuin lasku, johon se kohdistuu. Tällöin ylijäävä osa kirjataan ennakoksi, joka käytetään seuraavilla laskuilla.

Mikäli sinulla on käytössä e-lasku, huomioithan, että pankkisi voi siirtää laskun ilman veloitettavaa summaa suoraan e-laskuarkistoon.

Sähköhyvitys lasketaan käyttöpaikkakohtaisesti, ja myös omavastuu on käyttöpaikkakohtainen. Järjestelmäteknisesti ei ole mahdollista valita laskua, mihin sähköhyvitys kohdistuu silloin, kun kyseessä on useampi sähkönkäyttökohde saman asiakasnumeron alla. Mikäli sähköhyvityksen määrä on suurempi kuin lasku, johon se kohdistuu, kirjataan ylijäävä sähköhyvitys ennakoksi, joka käytetään seuraavilla laskuilla. Ennakoksi kirjattu sähköhyvitys kohdistuu jatkossa kaikille muodostuville laskuille saman asiakasnumeron alla.

 

Onko sähkösopimuksesi tehty Y-tunnuksella?

Jos olet tehnyt sähkösopimuksesi Y-tunnuksella, olet oikeutettu sähköhyvitykseen seuraavin ehdoin:

• Olet elinkeinonharjoittaja, joka harjoittaa yritystoimintaa omalla nimellä tai rekisteröidyllä toiminimellä.
• Hyvityskuukauden aikana hankkimastasi sähköstä yli puolet kohdistuu kotitalouskäyttöön.
• Yksityisen sähkönkäytön osuus hyvityskuukauden aikana täyttää yleiset sähköhyvityksen ehdot (pörssisähkösopimus tai     sähköenergian kokonaishinta yli 10 snt/kWh sekä yksityiskäytön osuus sähkönmyyntilaskusta yli 90 euroa).
• Jos ehdot täyttyvät, tee ensin vaatimus hyvityksestä sähkönmyyjällesi.
• Saatuasi vastauksen sähköyhtiöltäsi hae päätöstä hyvityksestä Energiaviraston verkkosivujen kautta sähköisesti.

 

Kysyttävää sähköhyvityksestä?

Mikäli sinulla on kysyttävää sähköhyvitykseen liittyen, vastaamme mielellämme kysymyksiin sähköpostin tai WhatsApp-kanavamme kautta:

S-posti: asiakaspalvelu(at)korpelanvoima.fi
WhatsApp: 044 774 7260 tai kotisivuiltamme löytyvän WhatsApp-palvelun kautta

Jos haluat käyttää sähköhyvitystä kaikkiin samaan aikaan muodostuviin laskuihin, olethan yhteydessä Ropo Capitalin asiakaspalveluun, puh. 09 4246 1335. Ropon asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 8-20 ja lauantaisin kello 10-15. Ropo Online -palvelussa voit hoitaa laskuun liittyvät asiat helposti verkossa 24/7, kun sinulle parhaiten sopii: https://www.ropo-online.fi