Käyttövaikutus
Sähkönmyynti

Käyttövaikutus

Julkaistu 24.3.2023 | Kirjoittaja: Jenni Perälahti
Korpelan Energian tuoteuudistuksen myötä asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa sähkölaskuunsa käyttövaikutuksen avulla, ilman pörssisähkön riskejä.

Korpelan Energian tuoteuudistuksen myötä asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa sähkölaskuunsa käyttövaikutuksen avulla, ilman pörssisähkön riskejä. Pörssisähkön tuntihintojen vaihtelu vaikuttaa käyttövaikutuksen suuruuteen. Kun tuntihintojen vaihtelu on suurta, myös käyttövaikutuksen merkitys kasvaa. Mitä suurempaa tuntihintojen vaihtelu on ja mitä paremmin pystyt ohjaamaan kulutustasi halvemmille tunneille, sitä enemmän pystyt myös alentamaan sähkösi hintaa käyttövaikutuksen avulla.

Käyttövaikutuksessa on kyse oman kulutuksen tuntihintojen vertaamisesta sähkön pörssihinnan kuukauden keskiarvoon. Sähkönkäyttö, joka on ajoittunut edullisille tunneille, laskee energiamaksuasi. Vastaavasti jos käyttö on keskittynyt kalliimman hinnan tunneille, se nostaa energiamaksuasi. Keskimääräinen vaihteluväli on -3/+3 snt/kWh, jolloin kuukausikohtainen energiamaksu nousee tai laskee käyttövaikutuksen verran.

Käyttövaikutuksesta ei voida sopia etukäteen sopimuksella, koska se määräytyy tulevaisuudessa sähköpörssissä.

Miten käyttövaikutus lasketaan:

A (omalla kulutuksellasi painotettu keskihinta) – B (pörssisähkön kuukausikeskihinta) = Käyttövaikutus (snt/kWh)

A = Tuntikohtainen sähkönkulutuksesi (kWh) kerrotaan tuntikohtaisen pörssisähkön hinnalla (snt/kWh), jonka jälkeen kaikkien tuntien tulot summataan yhteen ja jaetaan kuukausikohtaisella kulutuksellasi.

B = Pörssisähkön kuukausikeskihinta (snt/kWh)

Lopullinen arvo on joko negatiivinen, jolloin sähkölaskusi loppusumma pienenee, tai positiivinen, jolloin se kasvattaa sähkölaskusi loppusummaa. Mitä enemmän saat ohjattua kulutusta kuukauden edullisille tunneille, sitä paremmin voit alittaa kuukauden keskiarvon. Käyttövaikutuksen osuus näkyy erillisenä rivinä laskulla.

Asiakkaan sähkön käytön tuntihinnat verrattuna pörssihinnan kuukausikeskiarvoon 26.1.2023.

Esimerkissä yllä kuvattuna asiakkaan toteutunut kulutus 26.1.2023. Asiakas on ajoittanut suurimman osan kulutuksestaan aikavälille 00-06, jolloin Spot-hinnat ovat olleet edullisia. Oheisen päivänosalta asiakkaan käyttövaikutukseen ovat vaikuttaneet suotuisasti kulutukset tunneilla 00-06 sekä vuorokauden viimeinen tunti alkaen klo 23. Kyseisinä tunteina Spot-tuntihinnat ovat jääneet kuukauden Spot-keskihinnan alle.

Asiakkaan tammikuun kulutuksella painotettu keskihinta oli 6,66 snt / kWh ja tammikuun toteutunut Spot-keskihinta oli 8,65 snt/kWh. Näin ollen asiakkaan tammikuun käyttövaikutukseksi muodostui -1,99 snt/kWh.

 

INFO

Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla voit seurata sähkön pörssihintaa (Suomen aluehintaa). Tuntihinta-sovellus on maksuton, se on julkaistu Android-/IPhone-puhelimiin ja voit ladata sen puhelimesi sovelluskaupasta.

Seuraavan päivän hinnat ovat nähtävissä aina edellisenä iltapäivänä, jolloin asiakkaan on mahdollista ennakoida ja ajastaa kulutustaan edullisimmille tunneille.