Lihapata
Leivonta- ja käsityöohjeet

Lihapata

Julkaistu 30.11.2022 | Kirjoittaja: Jenni Perälahti
Tiesithän, että voit hyödyntää varaavan takan jälkilämmön ruoan kypsyttämiseen, vaikka siinä ei olisikaan leivinuunia.

Nuohoojan vinkki! Voit hyödyntää varaavan takan jälkilämmön ruoan kypsyttämiseen, vaikka siinä ei olisikaan leivinuunia. Oheisen ohjeen pataruoka kypsyy takan jälkilämmössä tulipesässä mureaksi. Sopivan paistoajan joutuu kokeilemaan, sillä lämpötila riippuu takasta ja käytetyn polttopuun määrästä ja laadusta. Tarvittaessa suojaa arina foliolla tai uunipannulla.

Lihapata

600 g lihaa

2 rkl vehnäjauhoja

3 rkl voita

2 kpl sipulia

1 kpl valkosipulinkynsi 

2 kpl isoa porkkanaa

200 g kokonaisia säilykeherkkusieniä

1 dl hillosipuleita 

400 g tomaattimurskaa

3 dl punaviiniä

3 dl vettä

1 kpl lihaliemikuutio

1 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria 

Lihaksi sopii nauta, possu ja nyt myös riistaa on tarjolla. Ota liha huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta. 

Leikkaa liha reilun kokoisiksi kuutioiksi. Kääntele lihat jauhoissa ja ruskista kahdessa erässä pannulla voissa. Siirrä ruskistuneet lihapalat pataan. 

Huutele pannu vesitilkalla ja kaada huuhteluvesi myös pataan. Ruskista sitten sipulilohkot ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Paloittele kuoritut porkkanat isohkoiksi lohkoiksi ja kääntele ne valutettujen herkkusienien ja hillosipuleiden kanssa myös pannulla kauniin ruskeiksi ja kaada pataan. 

Huuhtele pannu vielä vesitilkalla ja lisää pataan. Lisää joukkoon tomaattimurska, punaviini ja vesi (viiniä ja vettä voi lisätä molempia desin verran jos haluaa enemmän lientä), raastettu liemikuutio sekä mausteet.

Hauduta pataa uunissa 150 asteessa noin 2-3 tuntia. Tarjoile perunoiden tai perunamuusin sekä salaatin kanssa.