Heijastinlippu toimii varoitusmerkkinä linnuille
Sähkönsiirto Vastuullisuus

Heijastinlippu toimii varoitusmerkkinä linnuille

Julkaistu 24.3.2023 | Kirjoittaja: Jenni Perälahti
Sähköjohtojen merkkaamisella voidaan ehkäistä paitsi lintukuolemia myös muita törmäyksistä aiheutuvia vahinkoja. Heijastavat varoituslipukkeet ovat tehokkaita varoitusmerkkejä, jotka näkyvät linnuille hämärässäkin.

Sähköjohtojen merkkaamisella voidaan ehkäistä paitsi lintukuolemia myös muita törmäyksistä aiheutuvia vahinkoja. Heijastavat varoituslipukkeet ovat tehokkaita varoitusmerkkejä, jotka näkyvät linnuille hämärässäkin.

Tarkkasilmäinen kulkija on saattanut havaita, että joillakin alueilla sähkölinjoista roikkuu pieniä kirkkaita lipukkeita. Niillä on tärkeä tehtävä, sillä ne varoittavat lintuja ja estävät niitä törmäämästä johtoihin.

Sähkölinjojen merkkaaminen on tärkeää ensinnäkin lintujen suojelemiseksi. Samalla ehkäistään myös laajempia vahinkoja, sillä esimerkiksi kesällä peltoon jäänyt linnunruho voi pilata isonkin erän rehua. Törmäykset voivat aiheuttaa myös sähkönjakelun häiriöitä, jotka näkyvät yleensä lyhyinä katkoina. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että lankoja katkeaa ja joudutaan korjaustöihin.

Aiemmin sähkölinjoja on lintujen varoittamiseksi varustettu oransseilla merkkipalloilla. Muutaman viime vuoden aikana Verkko Korpelan alueella on siirrytty käyttämään pallojen sijaan muovisia heijastinlipukkeita, jotka pyörivät vähäisestäkin ilmavirtauksesta ja ovat näin hyvin erottuvia.

– Heijastavat liput on todettu palloja paremmiksi, sillä ne näkyvät linnuille myös hämärässä. Lisäksi niiden asentaminen on helpompaa ja nopeampaa. Liput voidaan asentaa jalkaisin liikkumalla maasta käsin, eikä sähköjen katkaisua tarvita. Siksi asennus voidaan tehdä ajankohdasta riippumatta, Verkko Korpelan suunnittelupäällikkö Jouni Karvonen kertoo.

Verkko Korpelalla on yhteensä noin 1 350 kilometrin verran 20kV ilmajohtoverkkoa. Tähän mennessä linjoja on merkattu kymmenessä kohteessa, jotka sijaitsevat rannikon tuntumassa sekä sisämaassa Lestijärvellä, Toholammilla ja Kaustisella.

 

 

Heijastinlipukkeita asennetaan parinkymmenen metrin välein paikkoihin, joissa linnuilla on todettu olevan suuri riski törmätä johtoihin. Sellaisia ovat esimerkiksi peltoaukeat, vesistöjen ylitykset sekä muuttoreitit. Lintujen liikkeet voivat myös paikallisesti vaihdella eri vuosina. Jos sato jää syksyllä jostain syystä korjaamatta, se voi houkutella pellolle isojakin parvia ruokailemaan.

– Törmäys näkyy yleensä lyhyenä kytkentäkatoksena, jolloin kyseinen kohta on usein pystytty paikantamaan ja on voitu käydä paikan päällä tarkistamassa tilanne, Karvonen toteaa. Mahdollisista törmäyspaikoista on saatu tietoja asiakkailta ja maanomistajilta. Myös lintuharrastajien kanssa on tehty yhteistyötä.

– Esimerkiksi viime syksynä ja kuluneena talvena lipukkeita on asennettu Lestijärven Mustikan kylälle ja Kaustisen Hanhikoskelle. Molemmista oli saatu ilmoituksia havainnoista, joiden mukaan lintuja oli törmännyt avojohtolankoihin, Karvonen kertoo.

Verkko Korpela jatkaa potentiaalisten törmäyspaikkojen kartoittamista. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi yhtiön nettisivujen palautelomakkeen tai WhatsApp-palvelun kautta.