Energiansäästöä ja käytön ajoitusta lämmityskaudella
Energiatehokkuus

Energiansäästöä ja käytön ajoitusta lämmityskaudella

Julkaistu 30.11.2022 | Kirjoittaja: Jenni Perälahti
Lähes jokaisessa kodissa on mahdollista säästää tavanomaisesta sähkönkäytöstä noin 10 prosenttia pelkästään asumistottumuksia muuttamalla, silti mistään luopumatta.

Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja iltaisin 16–20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16–17 ja 19–20 tietämille. Mikäli mahdollista, siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä ja auttaa varmistamaan, että sähköä riittää kaikille, kaikissa tilanteissa. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen. Mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat. Yleinen suositus onkin, että sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on tarjolla runsaasti ja se on edullista.

 

Tarkista huonelämpötilat ja säädä termostaatit

Alenna lämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella. Lämmitä ensisijaisesti ilmalämpöpumpulla ja säädä sähkölämmitys vähintään 3 astetta pienemmälle. Hanki huoneiden lämpötilojen seuraamiseen lämpömittari ja aseta mittari huoneen sisäseinälle. Varmista myös tilojen riittävä ilmanvaihto.

 

Lämpimän veden kulutus kuriin

Noin 15 prosenttia kodin energiankulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Tuntuvin ja nopein vaikutus saadaan aikaan lyhentämällä suihkussaoloaikaa. Vältä veden turhaa juoksutusta sulkemalla suihku saippuoinnin ajaksi. Säädä suihkun tehoa pienemmälle ja huolehdi myös kylpyhuonetilojen riittävästä ilmanvaihdosta.

 

Sulje aina laitteet, joita et käytä

Yksittäinen viihde-elektroniikkalaite ei kuluta paljon sähköä, mutta yhteensä ne vievät nykyään jopa seitsemän prosenttia kotitalouksien sähkön käytöstä. Myös laitteiden valmiustila kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Tarkista laitteiden energiatehokkuus ja ajantasaisuus. Kännykän latausväliä voi kasvattaa hyödyntämällä kännykän ja muiden laitteiden virransäästöominaisuuksia.

 

Energiatehokas ruuansäilytys

Tarkista laitteiden lämpötilat lämpömittarilla ja säädä säilytyslämpötilat oikein: jääkaapin lämpötila  2–6 astetta, viileäkaapin 10–14 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin viisi prosenttia. Puhdista jääkaapin ja pakasteen tiivisteet säännöllisesti ja pidä laitteiden takaosat pölyttöminä. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.

 

Hyödynnä takkaa lämmityksessä

Puulämmityksellä voi vähentää ostettavan lämmitysenergian määrää. Sopivan kokoisesta varaavasta tulisijasta saadaan oikein käytettynä yli kolmasosa koko lämmitystarpeesta. Erityisesti sähkölämmittäjä hyötyy säännöllisestä puun pienpoltosta, sillä suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin.

 

Nuohoojan vinkki!

Voit hyödyntää varaavan takan jälkilämmön ruoan kypsyttämiseen, vaikka siinä ei olisikaan leivinuunia. Oheisen ohjeen pataruoka kypsyy takan jälkilämmössä tulipesässä mureaksi. Sopivan paistoajan joutuu kokeilemaan, sillä lämpötila riippuu takasta ja käytetyn polttopuun määrästä ja laadusta. Tarvittaessa suojaa arina foliolla tai uunipannulla.

 

Lihapata

600 g lihaa

2 rkl vehnäjauhoja

3 rkl voita

2 kpl sipulia

1 kpl valkosipulinkynsi 

2 kpl isoa porkkanaa

200 g kokonaisia säilykeherkkusieniä

1 dl hillosipuleita 

400 g tomaattimurskaa

3 dl punaviiniä

3 dl vettä

1 kpl lihaliemikuutio

1 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria 

Lihaksi sopii nauta, possu ja nyt myös riistaa on tarjolla. 

Ota liha huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta. 

Leikkaa liha reilun kokoisiksi kuutioiksi. Kääntele lihat jauhoissa ja ruskista kahdessa erässä pannulla voissa. Siirrä ruskistuneet lihapalat pataan. 

Huutele pannu vesitilkalla ja kaada huuhteluvesi myös pataan. Ruskista sitten sipulilohkot ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Paloittele kuoritut porkkanat isohkoiksi lohkoiksi ja kääntele ne valutettujen herkkusienien ja hillosipuleiden kanssa myös pannulla kauniin ruskeiksi ja kaada pataan. 

Huuhtele pannu vielä vesitilkalla ja lisää pataan. Lisää joukkoon tomaattimurska, punaviini ja vesi (viiniä ja vettä voi lisätä molempia desin verran jos haluaa enemmän lientä), raastettu liemikuutio sekä mausteet. Hauduta pataa uunissa 150 asteessa noin 2-3 tuntia. Tarjoile perunoiden tai perunamuusin sekä salaatin kanssa. 

 

 

Kausi- ja koristevalojen sähkönkulutus

Energiatehokkuutensa takia led-valoja kannattaa suosia joulu- ja koristevalaistuksessa ja mahdollisten uusien valojen hankinnassa. Uudet koriste- ja jouluvalot ovat useimmiten ledejä, mutta asia on hyvä tarkistaa ennen ostoa, sillä myynnissä voi olla yhä vanhempiakin malleja.

 

Tutki pakkaustiedot

Led-valosarjoissa teho on yleensä 0,5–6 wattia. Läheskään kaikissa pakkauksissa ei kuitenkaan kerrota valosarjan tehoa, joten niiden sähkönkulutuksesta ei välttämättä ole tietoa saatavilla. Monissa pakkauksissa teho ilmoitetaan watteina lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 x 0,06W. Tämä vaatii hieman laskemista, jotta valosarjan teho selviää ja sitä kautta myös sen energiankulutus. Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta.

Erikokoiset valosarjat voivat olla teholtaan esimerkiksi:

8 lampun sarjan teho 0,5 W

30 lampun sarjan teho 2,4 W

80 lampun sarjan teho 6 W

 

Sähkönkulutus ja käytön kustannukset

Valojen ajastusta kannattaa käyttää hyödyntää ja pitää valot sammutettuina erityisesti päivisin sekä silloin kun ei olla kotona. Ajastimen käyttö on erityisen suositeltavaa silloin, jos haluaa käyttää vanhempia ja enemmän kuluttavia koristevaloja. Jos ajastinta ei ole, on itse muistettava sammuttaa koristevalot yöksi ja kotoa poissaolon ajaksi.