Sahkonsiirto sahkon riittavyys 98dpi

Sähkön säästäminen tärkeää pakkasjaksojen aikana

15.12.2022

Kylmempi pakkasjakso läpi Suomen on kasvattanut sähkön kulutusta kuluvalla viikolla. Kasvaneen kulutuksen myötä myös huoli sähkön riittävyydestä tuulettoman pakkasjakson aikana on lisääntynyt. Asiasta on uutisoitu laajasti eri medioissa ja Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä alkaneena talvena. Tiedote löytyy Fingridin nettisivuilta www.fingrid.fi 

Sähkön riittävyyteen vaikuttavia merkittävimpiä tekijöitä ovat kotimainen sähköntuotanto, toimivat siirtoyhteydet ja vallitseva säätila. Kylmän ja tuulettoman pakkasjakson aikana on sähkön säästämisellä ja sen käytön ajoittamisella suuri merkitys sähkön riittävyyden turvaamiseksi kaikille, kaikissa tilanteissa. 

Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja iltaisin 16–20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16–17 ja 19–20 tietämille.

Mikäli mahdollista, siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä ja auttaa varmistamaan, että sähköä riittää kaikille, kaikissa tilanteissa. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen. Mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat. Yleinen suositus onkin, että sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on tarjolla runsaasti ja se on edullista.

Energiansäästötoimia:

Lämpimän veden kulutus kuriin

Noin 15 prosenttia kodin energiankulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Tuntuvin ja nopein vaikutus saadaan aikaan lyhentämällä suihkussaolo aikaa. Vältä veden turhaa juoksutusta sulkemalla suihku saippuoinnin ajaksi. Säädä suihkun tehoa pienemmälle ja huolehdi myös kylpyhuonetilojen riittävästä ilmanvaihdosta.

Sulje aina laitteet, joita et käytä

Yksittäinen viihde-elektroniikkalaite ei kuluta paljon sähköä, mutta yhteensä ne vievät nykyään jopa seitsemän prosenttia kotitalouksien sähkön käytöstä. Myös laitteiden valmiustila kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Tarkista laitteiden energiatehokkuus ja ajantasaisuus. Kännykän latausväliä voi kasvattaa hyödyntämällä kännykän ja muiden laitteiden virransäästöominaisuuksia.

Energiatehokas ruuansäilytys

Tarkista laitteiden lämpötilat lämpömittarilla ja säädä säilytyslämpötilat oikein: jääkaapin lämpötila  2–6 astetta, viileäkaapin 10–14 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin viisi prosenttia. Puhdista jääkaapin ja pakasteen tiivisteet säännöllisesti ja pidä laitteiden takaosat pölyttöminä. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.

Hyödynnä takkaa lämmityksessä

Puulämmityksellä voi vähentää ostettavan lämmitysenergian määrää. Sopivan kokoisesta varaavasta tulisijasta saadaan oikein käytettynä yli kolmasosa koko lämmitystarpeesta. Erityisesti sähkölämmittäjä hyötyy säännöllisestä puun pienpoltosta, sillä suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin.

Nuohoojan vinkki! Voit hyödyntää varaavan takan jälkilämmön ruoan kypsyttämiseen, vaikka siinä ei olisikaan leivinuunia. Lihapadan ohjeen löydät uusimmasta Korpela asiakaslehdestä: https://www.e-julkaisu.fi/korpelanvoima/korpela/2022/03/#pid=6 

 

Vinkkejä energiansäästöön löydät muun muassa Astetta alemmas -sivuilta, Motivan sivuilta sekä Korpelan sivuilta.

Astetta alemmas -kampanjasivustolle pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Motivan sivustolle pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Energiansäästövinkkeihin Korpelan sivuilla pääset TÄSTÄ LINKISTÄ


Sähköpulatilanne 

Tieota sähköpulatilanteen ennaltaehkäisystä sekä ohjeita ja neuvoja sähköpulatilanteen aikana toimimiseen löydät sivuiltamme: https://www.korpelanvoima.fi/sahkonsiirto/tietoja-ja-ohjeita/sahkopulaan-varautuminen/ 

Kantaverkkoyhtiö Fingridin sähköpula-aiheiset sivut löytyvät osoitteesta: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/ 



Siirry "Uutiset"-sivulle