Oma sähkönkulutus

Oma sähkönkulutus

10.03.2022

Energian kulutukseen ja asumisviihtyvyyteen suurin merkitys on sillä, miten energiaa on totuttu käyttämään.

Kodin sisälämpötila sekä ilmanvaihdon voimakkuus ovat energiankulutuksen kannalta keskeisimmät tekijät, joissa asukkaat itse voivat helpoiten omaan sähkön kulutukseen vaikuttaa. Lisäksi energiaa kotitalouksissa kuluu käyttöveden lämmittämiseen sekä kotitaloussähköön.

Lämpötilaa säätämällä säästää sähköä

Lämmitettävien tilojen lämpötiloja kannattaa seurata, sillä tarpeettoman korkea lämpötila saa aikaan turhaa energiankulutusta. Mikäli jokin tila ei ole aktiivisessa käytössä, kannattaa lämpötilaa säätää matalammaksi, jos mahdollista. Lämpötilan säätöä alemmaksi voi tehdä myös poissaolojen ajaksi. Autotallien ja varastojen lämpötiloiksi riittää useimmiten muutama lämpöaste ja tarvittaessa lämpötilaa voidaan nostaa hetkellisesti.

Ilmanvaihtoa pienelläkin nopeudella

Tilojen ilmanvaihto on tärkeä asia, mutta ilmanvaihtoa ei kannata pitää tarpeettoman voimakkaalla. Kohteissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, ilma vaihtuu riittävästi jo pienimmilläkin nopeuksilla. Poissaolojen ajaksi kannattaa säätää ilmanvaihdon asetus pienimmälle ja saunomisen ja ruoanlaiton ajaksi taasen voimakkaammalle.

Painovoimaisessa järjestelmässä poistoventtiilejä voi halutessaan kovalla pakkasella säätää pienemmälle ja palauttaa takaisin ilmojen lämmettyä. Kerrostaloissa poistoventtiileihin ei tule koskea.

Omat käyttötottumukset vaikuttavat kulutukseen

Käyttöveden lämmittämiseen kuluu energiaa, josta suurin osa kuluu suihkussa. Näin ollen suihkussa oloaikaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tarpeetonta lämpimän veden laskemista kannattaa myös välttää eli saippuoinnin tai hiusten pesun ajaksi suihku kannattaa sulkea.

Kotitaloussähköä on valaistukseen, viihde-elektroniikkaan, ruoanlaittoon, vaatehuoltoon, saunomiseen ja muiden sen kaltaisten laitteiden käyttöön kulutettu energia. Näiden laitteiden osalta on hyvä huolehtia, että laitteita ei pidetä päällä turhaan ja virta sammutetaan laitteistosta kokonaan, kun laitteen käyttö lopetetaan. Laitteita uusittaessa on hyvä huomioida laitteiden energialuokitukset.

Sahkonkulutuksen jakautuminen suomalaisessa kotitaloudessa

 Lue lisää aiheesta Korpela asiakaslehdestä 3/2021: https://www.e-julkaisu.fi/korpelanvoima/korpela/2021/03/#pid=6

Korpela Online -palvelu

Korpela Online palveluun kirjautuminen 98dpi
Selvitä oma sähkön kulutus helposti Korpelan Online -palvelussa


1.      Kirjaudu Korpela Online -palveluun (https://asiakkaat.korpelanvoima.fi)

2.      Valitse: käytön raportointi -osio oikean puolen valikossa tai yläpalkista

3.      Kulutus -kohdassa voit valita haluamasi tarkastelutason: vuosi, kuukausi, päivä ja tuntitaso.

4.      Kuvaaja piirtyy valittavan tarkastelutason mukaisesti. Näin parhaiten tutustut oman kotitaloutesi sähkönkäytön kulutukseen ja ennen kaikkea selvität milloin ja mihin aikaan energiaa eniten kuluu.

5.      Kun tiedät milloin ja mihin aikaan energiaa kuluu voit miettiä itsellesi sopivia tapoja energian kulutuksen vähentämiseksi.

ONLINE PALVELU LOGO 72 dpi

Siirry "Blogi"-sivulle