Energiatehokkuutta valaistukseen

Energiatehokkuutta valaistukseen

11.10.2018

Kauppojen runsaasta lamppuvalikoimasta löytyy tarkoituksenmukainen vaihtoehto kodin eri valaisimiin ja tiloihin niin sisällä kuin ulkona. Tarjolla on nykyään monia perinteistä hehkulamppua energiatehokkaampia lamppuja. Lampun antaman valon määrästä kertoo pakettiin merkitty lumen-arvo (lm). Esimerkiksi 60 W hehkulampun valoteho on noin 700 lm. Watit puolestaan kertovat sähkönkulutuksesta: 15 W energiansäästölamppu kuluttaa noin neljäsosan siitä, mitä 60 W hehkulamppu.

Valaistuksen ohjaus

 Energian tehokkaassa käytössä olennaista on se, että valaistusta käytetään vain siellä, missä sitä tarvitaan ja vain silloin kun sitä tarvitaan. Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa uudentyyppisiä ohjausratkaisuja. Esimerkiksi käyttämällä liiketunnistimia voidaan valot ohjata syttymään huoneeseen mentäessä ja sammumaan automaattisesti, kun huone on tyhjä. Kytkennät voidaan suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta joka sijoitettu esimerkiksi ulko-oven viereen.

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa sekä vähentää energiankäyttöä että lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa. Pihan yleisvalaistusta voi ohjata hämäräkytkimellä tai hämärä- ja kellokytkimen yhdistelmällä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

 Vinkkejä lamppujen valintaan

Vinkkeja lamppujen valintaan 98dpi rgb2

Yksinkertaisin energiansäästövinkki valaistukseen: sammuta valot aina kun tila on yli 10 minuuttia tyhjänä!

 

Lähteet: lampputieto.fi, motiva.fi

Siirry "Blogi"-sivulle