Sahkonhinta 98dpi 800x400px

Edessä on poikkeuksellinen talvi sähkömarkkinoilla

8.12.2021

Sähkön hinta on tämän syksyn aikana meillä Suomessa käynyt poikkeuksellisen korkealla. Samalla hintavaihtelut eri vuorokauden aikoina ovat isoja. Erityisesti syys- ja lokakuu asettuivat normaalia tasoa selvästi korkeammalle. Syyskuussa kuukauden keskihinta oli puolitoista kertainen ja lokakuussa kaksinkertainen aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Tuntikohtaiset hintaerot olivat vieläkin huimempia. Esimerkiksi 8.11.2021 oli sähkön tuntihinta ilta viideltä 28 senttiä kWh. Kolme päivää tästä eli 11. päivä marraskuuta, lähdettiin uuteen päivään alle 3 sentin kWh hinnalla. Tämä vaihtelu näkyy sähkölaskussa niillä, joilla on TuntiSpot-hinnoitteluun sidottu sähkösopimus. TuntiSpot-sopimustyyppi on meidän asiakkaistamme harvalla käytössä.

Euroopassa puhutaankin energiakriisistä. Siihen on johtanut maakaasun kallistuminen, ydinvoimaloiden alasajo ja päästökauppa. Nähtävänä onkin, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja markkinoiden reagoiminen nostaa hintoja. Sähkön ja energian, kuten kaasun, hinnalla on Euroopassa Suomea suurempi vaikutus kotitalouksien toimeentuloon. Suomessa sähköön menee noin 5 % kokonaiskulutuksesta. Suurin piirtein saman verran käytämme polttoaineisiin. Tosin polttoaineen hinnanmuutokset ovat meillä kaikilla joka päivä varmemmin näkyvissä.

Suomi on entistä enemmän osana eurooppalaista sähkömarkkinaa ja siksi meidänkin pörssisähkömme hinnoitteluun vaikuttaa Euroopassa tapahtuvat muutokset. Kun samaan aikaan Norjassa oli vesivarannot vähissä ja Euroopassa maksettiin korkeampaa hintaa sähköstä, nosti se myös suomalaisten sähköpörssin hintaa. Edellä mainitut asiat siirsivät sähköntuontia Venäjän suuntaan, jossa alhainen ruplan kurssi tuki sähkön ostoa.

Ensi talvi tulee olemaan sähkönhinnoitellussa poikkeuksellinen, se on jo nyt nähtävissä. Euroopan energiakriisi heijastunee myös meillä Suomessa sähkön hintoihin. Näillä näkymin Spot-hinnoitelluissa tuotteissa hinta tulee olemaan välillä hyvin korkeita. Mikäli haluaa tasaisen sähkönhinnoittelun, sen saa määräaikaisella sopimuksella. Myös toistaiseksi voimassa oleva sopimus on hinnoittelultaan tasainen ja siksi myös se tuo tasaisemmat sähkölaskut.

Parhaiten sähkölaskun suuruuteen voi edelleen vaikuttaa kulutuksestaan säästämällä. Joskus kannattaa vähäksi aikaa pysähtyä miettimään, mitkä kaikki laitteet toimivatkaan sähköllä ja miten niiden käyttöä voisi vähentää. Se on usein tehokas ja helppo konsti vähentää kulutusta ja pienentää sähkölaskua.Siirry "Blogi"-sivulle