Asiakaskokemus Kunkaan tila AriKungas 98dpi rgb 1200x500px3

Kunkaan tilalla tehdään töitä koko perheen, suvun ja naapuruston kanssa

24.11.2017

Yhdessä olemme enemmän

Kannuksessa, Kunkaan tilalla Anu ja Juha Aitta viljelevät pääasiassa perunaa ja viljaa. Toisinaan heidän pelloillaan nähdään myös nurmea, riippuen siitä, millaista vaihtelua perunamaa kaipaa pysyäkseen kunnossa. -Talvella keskitytään sitten metsätalouteen sekä koneiden huoltoihin ja korjauksiin, Juha Aitta kertoo.

Kunkaan tilan peruna varastoidaan suurimmaksi osaksi omaan varastoon, mistä se myydään pitkin talvea raakaerinä pakkaajille. -Kasvatamme siis ruokaperunaa, ja lajikkeinamme on tällä hetkellä Afra, Marabel, Bellarosa, ja Fontane.

Koska Aitat varastoivat perunan itse, sen täytyy pysyä hyvälaatuisena pitkälle kevääseen. Se asettaa lajikkeille omat vaatimuksensa, kuten varastoinnin ja tautien kestävyyden sekä tietenkin soveltuvuuden heidän pelloilleen. -Kokeilemme uusia lajeja vähän kerrallaan. Seuraamme ensin, miten uudet lajikkeet pärjäävät muiden testeissä ja kokeilemme uutta aika harkitusti, Juha sanoo.

Viljapuolella heidän päätuotteensa on ohra, joka onnistui tänäkin vuonna kohtuudella, vaikka sää olikin harvinaisen kylmää ja märkää. -Ensimmäistä kertaa meidän viljelijän uramme aikana puimme ja nostimme perunaa samaan aikaan. Yleensä olemme saaneet viljat puitua hyvin ennen perunan noston alkua. Perunalle tämä kesä on ollut ihan kohtuullinen, vaikka sadon valmistumista viileä kasvukausi viivästyttikin.

Yhteistyössä on voimaa

Kunkaan tila on Anun kotitila, missä alun perin käyskenteli lypsykarja. -Tuotannon suuntaa vaihdettiin jo isän ollessa tilan johdossa, ja me olemme jatkaneet tilan pitoa hänen osoittamissa jäljissään, Anu Aitta kertoo.

Anun vanhemmat ovat edelleen apuna tilan töissä sekä lasten hoidossa, eikä naapurin apua pysty väheksymään millään tavalla. -Meillä on naapurin kanssa yhteisiä koneita, kuten perunannostokoneet ja hakkuupäällä varustettu kaivinkone. Teemme lähes kaikki työt heidän kanssaan yhdessä, vuorotellen kummankin pelloilla ja metsissä. Talvella, kun teemme vaikkapa harvennusta metsässämme, minä hoidan hakkuun ja naapuri puiden ajon. Heidän metsässä työt vaihtuvat toisinpäin, mikä sekin on rikkaus, että työtehtäviä voi ylipäätään vaihdella jonkun kanssa, Juha kertoo.

Aitat iloitsevat siitä, miten iso voimavara perhe ja ystävät ovat tilalle ja koko perheelle. -Olemme mukana myös ProAgria Keski-Pohjanmaan Perunakerhossa, mikä on oivallinen keino verkostoitua muiden viljelijöiden kanssa ja kuulla heidän kokemuksiaan tilan pidosta.

Opettaja ja insinööri

Se, mikä erottaa Anu ja Juha Aitan muista viljelijöistä on heidän menneisyytensä. Kumpikaan heistä ei ole tiennyt pienestä pitäen ryhtyvänsä isona viljelijäksi. Anu on peruskoulutukseltaan opettaja ja tekee sitä työtä edelleen tilan ulkopuolella. Juha puolestaan on tietotekniikan insinööri, joka työskenteli aikoinaan yli kymmenen vuotta elektroniikka-alalla, mm. Nokialla. -Viljelijäksi ryhtyminen tuli eteen siinä vaiheessa, kun Anun kotitilalle ryhdyttiin miettimään jatkajaa. Anun veljet eivät sitä halunneet, mutta meidän elämäntilanteeseemme se sopi. Senkin vuoksi verkostoituminen on ollut meille hyvin tärkeä asia, Juha kertoo.

Toki Aitat miettivät asiaa tovin, mutta päätoimiseksi maanviljelijäksi ryhtyminen tuntui Juhasta luontevalta.

-Kyllä tässäkin työssä saa toteuttaa tekniikkaan liittyviä intohimoja. Koneiden korjaaminen ja huoltaminen ovat minun vastuullani, minkä lisäksi suunnittelin meille naapurin kanssa yhteistyössä ihan oman pellon tasauslanan, jossa on tietokone ja laser-ohjaus.

Perunalle on elintärkeää, ettei se huku, joten peltojen salaojitusten on oltava kunnossa. -Jos perunamaalla seisoo vesi muutamankin päivän, sato on pilalla.

Perheen ehdoilla eteenpäin

Tulevaisuuteen Aitat katsovat luottavaisesti.  –Maailman muuttuessa omaa ammattitaitoa ja osaamista täytyy päivittää koko ajan. Yritämme kehittää toimintaamme, mutta suhtaudumme laajentamiseen varovaisesti, että aikaa riittäisi perheellekin nyt, kuin lapset ovat vielä pieniä. Elämän pitää olla tasapainossa kaikin puolin, Anu pohtii.

Anu, Lauri ja Juha Aitta muistuttavat, että peruna on lähiruokaa parhaimmillaan. -Se on maukas, terveellinen ja monipuolinen suomalainen ruoka, jonka eri lajikkeisiin ja niiden makuihin kannattaa tutustua.Siirry "Blogi"-sivulle