SK kayttovaikutus 98dpi 1200x500px

Käyttövaikutus - ajoittamalla kulutustasi voit vaikuttaa sähkölaskuusi

17.1.2023

Sähkön hinnoittelu muuttui Korpelan Energialla vuoden 2023 alusta. Jatkossa sähkönmyynnin laskun kokonaishinta muodostuu kiinteästä sähkön hinnasta, yksilöllisestä käyttövaikutuksesta ja perusmaksusta. Käyttövaikutuksen osuus on sitä korkeampi, mitä enemmän sähköä käytetään kalliiden tuntien aikana. Jos taas sähkönkäyttöä ohjataan suurelta osin yöajalle ja muille edullisimmille tunneille, käyttövaikutus pienentää energialaskua. Keskimääräinen vaihteluväli on yleensä ollut -/+ 3 snt/kWh, jolloin kuukausikohtainen energiamaksu nousee tai laskee käyttövaikutuksen verran.

 

Vuoden 2023 alusta huomioimme sopimuksissamme käyttövaikutuksen osana sähkön hinnan muodostumista. Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan jokaiselle tunnille. Yleensä pörssihinnat ovat korkeimmillaan talvisin aamulla ja iltapäivällä, kun kulutus on huipussaan. Pääsääntöisesti öisin ja tuulisina päivinä sekä viikonloppuisin hinnat ovat alhaisemmat, kun kulutus on pienempää ja sähköä voidaan tuottaa edullisimmilla tuotantomuodoilla.

Mikäli asiakas käyttää sähköä pääasiassa kalliimpien tuntien aikana, nousee käyttövaikutuksen osuus ja energian lopullinen hinta. Jos taas asiakkaan on mahdollista ohjata sähkönkäyttöään suurelta osin yöajalle ja muille edullisimmille tunneille, on käyttövaikutuksen osuus pienempi. Pörssihintojen seuranta onnistuu vaivattomasti esimerkiksi Fingridin tarjoaman Tuntihinta-sovelluksen avulla.  Seuraavan päivän hinnat ovat nähtävissä aina edellisenä päivänä, jolloin asiakkaan on mahdollista ennakoida ja ajastaa kulutustaan edullisimmille tunneille.

Kokonaishinta muodostuu kiinteästä sähkön hinnasta, yksilöllisestä käyttövaikutuksesta sekä perusmaksusta. Tyypillisellä omakotikäyttäjällä kiinteän hinnan osuus on ollut keskimäärin 90–99 % sähkön hinnasta ja käyttövaikutuksen osuus ± 1–10 %. Käyttövaikutuksen osuuteen sähkölaskussa vaikuttaa se, mihin aikaan sähköä kulutetaan. Mikäli sähköä käytetään kalliiden tuntien aikana, sähkölasku kasvaa. Jos taas sähkönkulutusta ohjataan halvemmille tunneille, käyttövaikutus laskee ja sähkölasku pienenee. Sähkölämmitteisissä taloissa lämmitystä kannattaa siis ajoittaa edullisemmille tunneille. Sama pätee esimerkiksi käyttöveden eli vesivaraajan lämmitykseen. Mikäli pyykki- ja astianpesukoneiden pyöritys yöaikaan on mahdollista, näkyy se edullisempana hintana sähkölaskulla. 

Esimerkkilaskelma käyttövaikutuksesta

Esimerkissä sähkön hinnan kiinteä osa on 20 snt/kWh. Käyttövaikutus esimerkissä on joko +3 snt/kWh tai -3 snt/kWh.

Sähköä käytetty edullisten hintojen aikaan

Käyttövaikutus: - 3 snt/kWh

Sähköenergian hinta: 20 - 3 = 17 snt/kWh

+ perusmaksu €/kk

Sähköä käytetty kalliiden hintojen aikaan

Käyttövaikutus: + 3 snt/kWh

Sähköenergian hinta: 20 + 3 = 23 snt/kWh

+ perusmaksu €/kk

 

Käyttövaikutuksen laskeminen

Oman käyttövaikutuksen osuuden voit laskea seuraavasti: listaa haluamasi kuukauden sähkön käyttösi tuntitasolla ja kerro se kyseisen kuukauden tuntien spot-hinnoilla. Laske nämä tuntikohtaiset kustannukset yhteen ja jaa se kuukausikulutuksellasi. Tästä hinnasta vähennetään kyseisen kuukauden spot-hintojen keskiarvo. Summien erotus on käyttövaikutuksesi.

Yhdenkin vuorokauden aikana sähkön käytön ajoituksella voi olla käyttövaikutukseen sekä nostava että laskeva vaikutus.

Tuntihinta-mobiilisovellus

Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla voit seurata sähkön pörssihintaa (Suomen aluehintaa). Mobiilisovelluksen asetteluissa voi valita, näytetäänkö hinnat arvonlisäverollisina vai verottomina sekä halutessaan lisätä myös oman sähkönmyyjänsä välityspalkkion mukaan. Mobiilisovellus hälyttää, kun pörssisähkönhinta ylittää käyttäjän asettaman hälytysrajan. Hintatietojen avulla voi vähentää sähkönkäyttöä silloin, kun sähkö on kallista ja hyödyntää halvimmat tunnit.

Tuntihinta-mobiilisovellus on maksuton, ja se on julkaistu Android- ja IPhone-puhelimiin. Tuntihinta-mobiilisovelluksen voit ladata puhelimesi sovelluskaupasta. Lisätietoja palvelusta löydät Fingridin sivuilta, joille pääset TÄSTÄ


Pörssisähkö

Sähkön myynti ja ostaminen tapahtuu päivittäin sähköpörssissä ja kaupankäynnin seurauksena muodostuu hinnat seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. On hyvin tavanomaista, että hinnat vaihtelevat pörssissä, mutta pitkällä aikavälillä pörssihinnoiteltu sopimus on joka tapauksessa järkevä valinta kohteeseen, jossa kulutusta on mahdollista ajoittaa edullisille tunneille.

Spot kuukausikeskihinnat tammi-lokakuu 2022 sisältäen Korpelan Energian välityspalkkio sekä Alv. (Lähde: Nord Pool)

 

Korpelan Energian tämänhetkiset myynnissä olevat tuotteet löydät sähkönmyyntimme sivulta Valitse sinulle sopivin sähkötuote



Siirry "Blogi"-sivulle