Kalvian Kaffeli 1 200dpi

Yrittäjäsisarukset nostivat paikalliset perinteet kunniaan

21.12.2020

Sanna-Maija Kauppi ja Pekka Borén jatkavat vanhempiensa työtä Kälviän Kaffelissa. Sisarusten otteissa näkyvät huumori ja kotiseutuylpeys.

Harjakattoinen hirsirakennus Kälviän kirkonkylän kohdalla on tuttu näky valtatie 28:n matkaajille. Sen suojissa on jo yli 30 vuotta toiminut Kälviän Kaffeli, ohikulkijoiden ja paikallisten kahvin- ja pizzantuoksuinen kohtaamispaikka.

Kaffelin mutkatonta tunnelmaa on isojen taukopaikkojen vaikeaa jäljitellä. Yrittäjäsisarukset Sanna-Maija Kauppi ja Pekka Borén kertovat, että heille tärkeää on tehdä asioita omannäköisellä tavalla.

– Haluamme, että tämä paikka pysyy kodinomaisen ja persoonallisena, ja siksi olemme pysytelleet itsenäisenä ketjujen ulkopuolella.

Sisarusten vanhemmat, Jukka ja Leena Borén, perustivat Kaffelin vuonna 1987, ja tuolloin se oli aikansa suurimpia liikenneasemia. Pekka paiski vanhempiensa apuna kesätöitä 13-vuotiaasta lähtien ja kasvoi vuosien varrella yritykseen pysyvästi.

Sanna-Maija puolestaan valmistui historianopettajaksi ja työskenteli opetus- ja kulttuurialalla. Uusi tilanne tuli eteen, kun vanhempien oli aika siirtyä eläkkeelle. Sanna-Maija otti syksyllä 2018 vuoden virkavapaata katsoakseen, olisiko perheyritys sittenkin hänen juttunsa. Sillä tiellä hän on edelleen.

– Olin nähnyt yrittäjyyttä vanhempieni kautta ja tiesin, mitä se tarkoittaa. Näen valtavan arvon sillä, että voin jatkaa omien vanhempieni työtä. Ja totta kai on hienoa tehdä työtä oman veljen kanssa. Meidät on veistetty samasta puusta ja tulemme hyvin toimeen yhdessä, Sanna-Maija sanoo.

Kalvian Kaffeli 2 200dpiOhikulkijalle ei jää epäselväksi, millä paikkakunnalla ollaan.

 

Omalla tyylillä alusta alkaen

Kaffelissa liputetaan reippaasti kotiseutuhengen puolesta, huumoria unohtamatta. Tien varressa komeilee perinteinen Kälviän vaakuna, joka oli jo vähällä joutua hävitettäväksi. Kyltin alla roikkuva vanha polkupyörä taas muistuttaa paikkakunnan pyöräilyperinteistä. Sisarukset ovat uudistaneet myös sisätiloja, ja kesällä valmistui sadan neliön terassi.

Huoltoaseman, myymälän ja kahvion lisäksi Kaffelin tarjontaan kuuluvat Scanburger sekä pizzeria, joka vuoden 2019 vappuna aloitti Pekan Pizzan nimellä. Paikallisuus näkyy niin tuotteiden nimissä kuin raaka-aineissa, joita hankitaan mahdollisimman paljon lähiseudun tuottajilta.

– Teimme heti selväksi, että lähdetään tekemään rohkeasti omaa juttua. Haluamme suosia paikallista ja kotimaista. Aina ei oteta halvinta, vaan tehdään hyvin se mitä tehdään, Sanna-Maija toteaa.

Pekan Pizzan ruokalista on kuin lähiseudun pikaopas ulkopaikkakuntalaiselle. Maantieteeseen, historiaan ja elinkeinoihin viittaavat vaikkapa Poroluoto, Vattaja, Kahakka ja Jukkola. Voimankoitto taas on saanut nimensä aikoinaan toimineelta urheiluseuralta.

Asiakkaiden toiveita on välillä otettu listalle, ja yrittäjät tekevät mielellään myös kokeiluja. Joskus ne jäävät tarjontaan pysyvästi. Näin kävi hirvirullalle, jonka lanseeraus sai kylkeensä liikenneturvallisuuskampanjan.

Kalvian Kaffeli 3 200dpiPekalle oma pizzeria on ollut mahdollisuus kokeilla ja toteuttaa monenlaisia ideoita.

Kälviäläisyys niittää mainetta

Omaleimaisen pizzapaikan maine on ehtinyt kiiriä myös alueen ulkopuolelle. Pekan Pizzalle on haettu nimisuoja, eikä konseptin vieminen muille paikkakunnille ole poissuljettua.

– Olen aina halunnut tehdä asioita omalla tyylilläni, ja oman nimen alla se on mahdollista. Itsenäisinä voimme myös tehdä sellaista markkinointia, joka puree meidän alueellamme parhaiten, Pekka sanoo.

Kuten kaikki ruokapaikat, myös Kaffeli joutui keväällä 2020 sulkemaan asiakaspaikat ja siirtymään noutoruoan myymiseen. Take away -annokset ja -pizzat tekivät kauppansa, mistä yrittäjäsisarukset ovat olleet asiakkailleen kiitollisia.

Aidoimmillaan Kaffeli on silti ihmisten kohtaamispaikka. Sanna-Maija muistuttaa, että monille se on ainoita paikkoja nähdä tuttuja ja vaihtaa kuulumisia.

– Asiakkaiden tapaaminen on meillekin tässä työssä parasta, ja haluamme tarjota heille ystävällistä palvelua. Omasta henkilökunnastamme olemme erityisen ylpeitä.

Ylpeitä sisarukset ovat myös kotikylästään, josta löytyy palveluja, yrittäjyyttä ja halua pysyä mahdollisimman omavaraisena. Yrittäjinä he haluavat olla tukemassa paikallista vapaaehtoistoimintaa ja toimia silläkin tavalla osana yhteisöä.  

– Täkäläisenä sitä mieltää itsensä kälviäläiseksi, vaikka kirjekuoren osoitteessa lukeekin Kokkola, Pekka toteaa.Siirry "Blogi"-sivulle