Varautuminen ukkoseen

Varautuminen ukonilmaan

25.5.2020

Suomessa ukkoskausi alkaa tavallisesti toukokuun loppupuolella ja kestää elokuun puoliväliin. Ukkosen todennäköisyys kasvaa helteellä.

Usein salama iskee korkeisiin paikkoihin, kuten torneihin, sähköjohtoihin ja puihin. Näiden lisäksi savupiippu ja sen sähköä hyvin johtava noki ovat salaman todennäköisiä iskupaikkoja. Useimmiten ukkonen voi aiheuttaa vahinkoa sähköverkkoon liitetyille laitteille. Talon pääkeskukselle kannattaa asennuttaa ylijännitesuojat, jotka estävät ukkosen pääsyn rakennuksen sähköverkkoon. Salaman iskeytymistä taloon voidaan yrittää estää johdattamalla ukkosenjohdattimen avulla salaman sähkövirta maahan.

Ukkosen aikana suositellaan sulkemaan ikkunat ja ovet tai pysyttelemään poissa niiden välittömästä läheisyydestä. Sisällä suoraa salamaniskua huomattavasti suurempi vaara on epäsuora isku, eli varsinaisen iskun aiheuttama ylijännite. Se voi aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin. Ylijännitepiikkien vuoksi sähkölaitteet kannattaa ukkosilmalla ottaa pois seinästä. Muista irrottaa tele- ja antennikaapelit. Lankapuhelin on myös hyvä ottaa irti seinästä ukkosen ajaksi.

Jos salamointi yltyy todella kovaksi, turvallisin paikka on auto. Mikäli salama iskee, se purkautuu auton metallikoria pitkin renkaista maahan.

Lisää neuvoja ukkossuojauksesta saat kotisivuiltamme sekä sähköalan liikkeistä, sähköurakoitsijoilta ja paloviranomaisilta.Siirry "Blogi"-sivulle