Korpela Online teemakuva 2021 150dpi

Oma sähkönkulutus

10.3.2022

Energian kulutukseen ja asumisviihtyvyyteen suurin merkitys on sillä, miten energiaa on totuttu käyttämään.

Kodin sisälämpötila sekä ilmanvaihdon voimakkuus ovat energiankulutuksen kannalta keskeisimmät tekijät, joissa asukkaat itse voivat helpoiten omaan sähkön kulutukseen vaikuttaa. Lisäksi energiaa kotitalouksissa kuluu käyttöveden lämmittämiseen sekä kotitaloussähköön.

 

Lämpötilaa säätämällä säästää sähköä  


Lämmitettävien tilojen lämpötiloja kannattaa seurata, sillä tarpeettoman korkea lämpötila saa aikaan turhaa energiankulutusta. Mikäli jokin tila ei ole aktiivisessa käytössä, kannattaa lämpötilaa säätää matalammaksi, jos mahdollista. Lämpötilan säätöä alemmaksi voi tehdä myös poissaolojen ajaksi. Autotallien ja varastojen lämpötiloiksi riittää useimmiten muutama lämpöaste ja tarvittaessa lämpötilaa voidaan nostaa hetkellisesti.

 

Ilmanvaihtoa pienelläkin nopeudella


Tilojen ilmanvaihto on tärkeä asia, mutta ilmanvaihtoa ei kannata pitää tarpeettoman voimakkaalla. Kohteissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, ilma vaihtuu riittävästi jo pienimmilläkin nopeuksilla. Poissaolojen ajaksi kannattaa säätää ilmanvaihdon asetus pienimmälle ja saunomisen ja ruoanlaiton ajaksi taasen voimakkaammalle.

Painovoimaisessa järjestelmässä poistoventtiilejä voi halutessaan kovalla pakkasella säätää pienemmälle ja palauttaa takaisin ilmojen lämmettyä. Kerrostaloissa poistoventtiileihin ei tule koskea.

 

Omat käyttötottumukset vaikuttavat kulutukseen 

Käyttöveden lämmittämiseen kuluu energiaa, josta suurin osa kuluu suihkussa. Näin ollen suihkussa oloaikaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tarpeetonta lämpimän veden laskemista kannattaa myös välttää eli saippuoinnin tai hiusten pesun ajaksi suihku kannattaa sulkea.

Kotitaloussähköä on valaistukseen, viihde-elektroniikkaan, ruoanlaittoon, vaatehuoltoon, saunomiseen ja muiden sen kaltaisten laitteiden käyttöön kulutettu energia. Näiden laitteiden osalta on hyvä huolehtia, että laitteita ei pidetä päällä turhaan ja virta sammutetaan laitteistosta kokonaan, kun laitteen käyttö lopetetaan. Laitteita uusittaessa on hyvä huomioida laitteiden energialuokitukset.Siirry "Blogi"-sivulle