Energiamerkinta kuva lampusta blogiin 98dpi

Kodinkoneiden, laitteiden sekä lamppujen energiamerkintä muuttunut

8.3.2022

Energiamerkintöjen tavoite on auttaa kuluttajia valitsemaan tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästävät rahaa laitteiden elinkaaren aikana.

Tuotteiden energiatehokkuudesta voidaan antaa tehokkaasti vertailukelpoista tietoa kuluttajille pakollisella, standardoidulla energiaan liittyvien tuotteiden merkinnällä. EU:n tasolla energiamerkinnän puitteista säädetään energiamerkintäasetuksessa (2017/1369/EU) ja kansallisella tasolla ekosuunnittelulaissa (1005/2008).  Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiatehokkuutensa perusteella.

Eri kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät muuttuivat keväällä, 1.3.2021 alkaen. Ympäristömerkintä yhtenäistyy ja kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin palaa luokitteluasteikko A-G:n, joskin entistä tiukemmilla energiatehokkuusvaatimuksilla. A-luokkaan kuuluva tuote on energiatehokkain, ja G-luokkaan kuuluva tuote vähiten energiatehokas.

Osassa laitteita olleet A+, A++ ja A+++ -luokat tullaan poistamaan vaiheittain vuodesta 2021 alkaen. Uudistetuissa ekosuunnitteluasetuksissa otetaan ensimmäistä kertaa huomioon kiertotalous ja vaatimuksia asetetaan esimerkiksi laitteiden korjattavuudelle sekä varaosien ja ohjelmistopäivitysten saatavuudelle.

Lamppujen ja valaisimien energiamerkit

Lamppujen ja valaisimien energiamerkintä uudistui 1.9.2021 alkaen. Koska kaupoilla ja tavarantoimittajilla on melko pitkä siirtymäaika merkintöjen muuttamiseen, 18 kuukautta, voi lamppuja olla myynnissä niin uudella kuin vanhalla energiamerkillä.

Kuluttajia uusi ja vanha merkintä voi hämmentää, sillä uudella merkillä varustettu tuote voi vaikuttaa energiatehottomammalta kuin vanhalla merkillä oleva, vaikka tuotteet olisivat yhtä energiatehokkaita. Myös lampussa ja valaisimissa uusi luokitteluasteikko on A-G:n, kuten kodinkoneilla ja viihde-elektroniikallakin. Vanhalla energiamerkinnällä lamppujen energiatehokkuus ilmoitettiin asteikolla A++ - E.

 

Uusi luokitteluasteikko on A-G:n on voimassa lampuissa, valaisimissa, kodinkoneissa ja viihde-elektroniikassa.

Kierrätä ja lajittele kaikki käytöstä poistetut valonlähteet ja lamput oikein, lisätietoa saat osoitteesta https://lampputieto.fi/kerayspisteet/ 

 

Uudet ja vanhat merkit eivät ole keskenään vertailukelpoisia


Uuden energiamerkinnän luokittelun vaatimuksia on kiristetty niin, ettei uuteen energiatehokkaimpaan A-luokkaan ole kovinkaan monella kodinkoneella, laitteella tai lampulla nykyisellään pääsyä. Tällä vaatimustason kiristyksellä on tavoitteena antaa tilaa uusille innovaatioille ja energiatehokkaammille tuotteille.

Energiatehokkuus ei ole laitteissa siis huonontunut, vaan luokitus on uudistuksen myötä kiristynyt. Vanhat ja uudet energiamerkinnät eivät ole keskenään vertailukelpoisia, joten niitä ei myöskään kannata vertailla keskenään. Esimerkiksi lamppua valittaessa, oli se sitten uuden tai vanhan energiamerkinnällä varustettu, mikäli energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, kertoo se sen, että lamppu on energiatehokkaampi ja käytössä edullisempi kuin asteikolla alempana oleva malli. Lamppujen ja valaisimien vertailu selkeytyy 1. maaliskuuta 2023 lähtien, kun kaikilla valonlähteillä pitää olla uusi energiamerkintä käytössä.

Kun olet hankkimassa uutta valaisinta, hyödyllisiä neuvoja löydät esimerkiksi lampputieto.fi -sivulta. Sivustolta löytyy myös tietoa lamppujen oikeaoppisessa kierrätyksessä. Energiamerkinnöistä on puolestaan koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle energiamerkinta.fi -sivustolle.

Lähteet: Energiamerkinta.fi; Motiva.fi 

 

Voit lukea tämän jutun myös Korpela asiakaslehdestä 3/2021: https://www.e-julkaisu.fi/korpelanvoima/korpela/2021/03/#pid=14 Siirry "Blogi"-sivulle