Aukioloajat    |     Yhteystiedot    |     Sivukartta
KORPELAN VOIMA
kuntayhtymäkonserni
PL 13 (Junkalantie 15)
69101 KANNUS
Puh. (06) 874 7311
asiakaspalvelu@korpelanvoima.fi
vikapäivystys 24 h (06) 873 222
kayttokeskus@korpelanvoima.fi
Kartta (StreetView)

 

 

 

 

 

Sähkönjakeluhäiriöt ja käyttökeskus

 


KÄYTTÖKESKUS

 
Käyttökeskus palvelee Kannuksen pääkonttorissa.
 
Vikapalvelumme toimii 24 h vuorokaudessa numerossa (06) 873 222.

Voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen kayttokeskus(at)korpelanvoima.fi

Kiireelliset asiat pyydämme ilmoittamaan aina puhelimitse vikapalveluumme.


HÄIRIÖTIEDOTTEET
 

Käyttökeskuksen häiriötiedotteet ja keskeytyskartta löytyvät täältä.

Keskeytyskartalla näkyy kaikki keskijänniteverkon ja tiedossamme olevat pienjänniteverkon katkot.


YLEISIMMÄT SÄHKÖKATKOT SÄHKÖNJAKELUVERKOSSA

Sähköverkostossa on ajoittain ohimeneviä esim. eläimien, ukkosen tai myrskyn aiheuttamia lyhytaikaisia vikatilanteita, joiden ajaksi automatiikka kytkee sähkön pois kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen katkos kestää 0,3 sekuntia ja sitä ei aina sähkönkäyttäjä edes huomaa. Toimintoa kutsutaan pikajälleenkytkennäksi. Jos vika ei poistunut ensimmäisen vaiheen aikana niin toisessa vaiheessa katkos kestää 30 - 120 sekuntia. Toisesta vaiheesta käytetään nimitystä aikajälleenkytkentä. Jos vika on näiden toimenpiteiden jälkeen edelleen verkossa, sähkö kytkeytyy pois pysyvästi.

Sähkön pysyvästä pois kytkeytymisestä henkilökuntamme saa hälytyksen ja vian aiheuttajaa aletaan heti selvittämään. Vian etsimisen aikana sähköt voivat tulla päälle ja taas poistua useita kertoja.

Yli 90% sähköverkon vioista on ohimeneviä. Tästä syystä sähköverkko kannattaa varustaa pika- ja aikajälleenkytkentäautomatiikalla, jotta jännite saadaan palautettua verkkoon mahdollisimman nopeasti häiriön jälkeen. Pikajälleenkytkennällä selviää verkoston häiriöistä noin 75% ja aikajälleenkytkennällä yli 15% kaikista häiriöistä. Jos sähköä ei kytkettäisi hetkellisesti pois, aiheuttaisi vika jakeluverkkoon vaurioita joiden korjaaminen kestäisi pidempään.

Vikatilanne voi olla maasulku tai oikosulku. Maasulku on esimerkiksi puun oksien, eläinten tai salaman sähköjohdosta maahan aiheuttama sähköpurkaus tai valokaari, jonka sammuttamiseksi suojalaitteet tekevät lyhyen sähkökatkon. Oikosulku syntyy, kun sähköjohtimet joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa, kuten esimerkiksi silloin, kun johtoihin lentävät linnut tai muut johdoilla / muuntajilla kulkevat pieneläimet koskettavat kahta johdinta samanaikaisesti.

Nämä jälleenkytkennöiksi nimetyt toiminnot ovat siis normaaleja ja tarpeellisia suojaustoimenpiteitä, vaikka näkyvätkin asiakkaalle usein kiusallisina lyhyinä katkoina. Voidaan ajatella että vian jälkeen sähköt kytkeytyivät automaattisesti ja nopeasti takaisin.

Jälleenkytkentöjen aiheuttamat sähkökatkokset näkyvät yleensä samanaikaisesti laajemmalla alueella. Tällainen alue voi olla esimerkiksi yhden kylän tai taajaman alue.

Korpelan Voimalla käytetään uusinta tekniikkaa ja on investoitu voimakkaasti lyhyiden katkojen vähentämiseksi. Lyhyiden katkojen määrät ovatkin vähentyneet murto-osaan takavuosien määristä.

Kaikki jälleenkytkennät rekisteröityvät järjestelmiimme ja pidämme niistä tilastoja.


 VARAUTUMINEN SÄHKÖKATKOIHIN

Sähkökatko voi aiheutua asiakkaan laitteiden viasta, sähkönjakeluverkon vian takia tai suunnitellun jakeluverkon työn vuoksi.

SÄHKÖKATKON VARALLE, KODIN TARVIKKEITA

Kodissa kannattaa aina pitää sähkökatkon varalta mm. seuraavia tarvikkeita:
- toimiva taskulamppu
- kynttilöitä ja tulitikkuja
- paristokäyttöinen radio, myös autoradiosta voi seurata uutislähetyksiä
- paristoja mm. taskulamppuihin
- polttopuita lämmittämiseen, mikäli kodissa on tulisija

Tarvikkeet kannattaa sijoittaa kotona niin että ne löytää helposti myös pimeässä. Sähköyhtiön vikapalvelunumero (06 873 222) kannattaa merkitä paikkaan josta sen löytää helposti. Esimerkiksi sähkökeskuksen yhteyteen tai tallentaa numero puhelimen muistiin.

Jääkaapit ja pakastimet säilyvät kylminä useita tunteja jos niiden ovet pidetään mahdollisuuksien mukaan suljettuina.

Puu ja hakelämmittäjien osalta kannattaa huomioida ettei sähkön puuttumisen vuoksi lämmityskattilan vesi pääse kuumenemaan liikaa tai polttoaineen syöttö jumiudu.

Tavallisesti suuremman alueen vian löytyminen ja korjaaminen sähkökatko kestää 1-3 tuntia. Viasta ja korjattavien vikojen määrästä riippuen sähkötön aika voi kestää pidempään.

Vikanumeromme saattaa ruuhkaantua vian aikana. Pyydämme teitä soittamaan uudelleen jos vika ei ole poistunut.

MUITA HUOMIOITAVIA ASIOITA

Jos sähkökatkoksesta on haittaa tietokoneillesi tai muille järjestelmille, kannattaa hankkia akulla varustettu ups-laite joka syöttää sähköä esimerkiksi tietokoneelle sen aikaa että keskeneräiset työt ehditään tallentaa ja kone sammuttaa oikein. Myös akulla varustettu kannettava tietokone on hyvä vaihtoehto, eikä se tarvitse välttämättä erillistä ups-laitetta.

Ukkosen ajaksi kannattaa kytkeä irti kaikki sähkölaitteet, jotka on helposti irrotettavissa.

Myrskyn aikana kannattaa pitää kytkettynä vain sellaiset laitteet joiden käyttö on välttämätöntä.

Kuluttajien jotka tarvitsevat sähköä välttämättä lähes jatkuvasti kannattaa hankkia polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti.  Suosittelemme aggregaatin hankintaa esimerkiksi maatiloille.

Pidä kiinteistösi sähköverkko ja -laitteet kunnossa!  Poista lahonneet pihapuut tontilta ajoissa, käytä apunasi ammattitaitoista metsuria. Sähkölinjoja uhkaavista puista tai muista ilmiöistä kannattaa ilmoittaa ajoissa sähköyhtiölle.

Sähkökatkon sattuessa, irrota pistorasioista tai kytke pois päältä sellaiset laitteet jotka saattavat aiheuttaa vaaraa sähkön takaisin tullessa. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi liesi ja silitysrauta.

Lisätietoja internetissä, kansalaisopas: Pahasti poikki – Näin selviät pitkästä sähkökatkosta  (2,3 MB)

Kokeile huoltovarmuuskeskuksen testiä sähkökatkoihin varautumisesta tästä


 MITÄ TEEN JOS SÄHKÖT PUUTTUVAT

 Tässä on toimintaohje tulostettavaksi esimerkiksi sähkökeskukseesi tai muuhun helposti saatavilla olevaan paikkaan.

© KORPELAN VOIMA Oy