Aukioloajat    |     Yhteystiedot    |     Sivukartta
KORPELAN VOIMA
kuntayhtymäkonserni
PL 13 (Junkalantie 15)
69101 KANNUS
Puh. (06) 874 7311
asiakaspalvelu@korpelanvoima.fi
vikapäivystys 24 h (06) 873 222
kayttokeskus@korpelanvoima.fi
Kartta (StreetView)

 

 

 

 

 

Etäluettavat mittarit

 

MITTARIEN ETÄLUENTA
 
 
Valtioneuvoston antaman asetuksen mukaan sähkön kulutusmittauksen tulee perustua tuntikohtaiseen mittaukseen vuoden 2013 loppuun mennessä.
 
Etäluettavat mittarit on asennettu pääsääntöisesti kaikille Verkko Korpelan jakelualueen asiakkaille. Jos tiedät että kiinteistöösi ei ole vielä vaihdettu uutta mittaria, ota yhteyttä sähkönsiirron asiakaspalveluumme:

 

Sähkönsiirron asiakaspalvelu 06 874 7231

Vikapäivystysnumeromme 24h. p. 06-873222

 
 
LADATTAVAT OHJEET: 

Kamstrup mittarin 162L ja 382L luentaohje.pdf  (Mittarin luentaohje, vikojen selvittäminen)
 
Kamstrup mittarin 382M ja 162M luentaohje (Mittarin luentaohje, vikojen selvittäminen)
 
 
USEIN KYSYTTYÄ
 
Häiritseekö etäluettava mittari muita sähkölaitteita, miten mittarin yhdeydenpito toimii?
 
Korpelan etäluettava mittari ei käytä sähköverkkoa tiedonsiirtoon. Mittari ei siis häiritse muita sähkölaitteita. Mittarien tiedonsiirto perustuu radiotekniikkaan.
 
Mittarin etäyhteys on normaalisti käytössä vain kerran vuorokaudessa muutaman sekunnin ajan kun mittari lähettää vuorokauden kulutustiedot. Mittarin käyttämä tiedonsiirtomuoto on saman tyyppinen kuin matkapuhelimissa. Mittari ottaa yhteyttä matkapuhelimeen verrattuna harvoin ja heikolla signaalilla. Mittarin yhteyden kantama on joitakin satoja metrejä. Lisäksi mittari sijaitsee sähköpääkeskuksella eikä ihmisen pään läheisyydessä kuten matkapuhelin.
Mittarin toiminta ei aiheuta terveydelle haittaa.
 
Mitä mittareiden etäluenta tarkoittaa?
 
Mittareiden etäluenta tarkoittaa energiankulutuksen mittaamista ja tietojen siirtämistä asiakkaalta energiayhtiölle automaattisesti tietoliikkenneverkkoa pitkin. Etäluentaan siirtyminen edellyttää vanhojen sähkömittareiden korvaamista älykkäillä, tiedonsiirtoyksiköllä varustetuilla mittareilla ja tietoliikenneyhteyksien luomista. Kun muutostyöt on tehty, asiakkaiden ei tarvitse enää toimittaa kulutuslukemia energiayhtiölle ja esimerkiksi mittarilukemakorttien postitus jää historiaan.
 
Älykkäiden mittareiden ansiosta sähkön kulutuksesta ja laadusta saadaan entiseen verrattuna moninkertainen määrä tietoa. Etäluettavat mittarit kommunikoivat niitä ohjaavan etäluentajärjestelmän kanssa. Näin verkkoyhtiö saa nopeasti tietoa esimerkiksi viallisesta mittalaitteesta tai sähköverkon häiriöistä.
 

Voinko seurata kulutustani mittarista? 

Kyllä. Mittari on pääkeskuksen sisällä ja näet siitä mm. hetkellisen sähkönkulutuksesi. Taloyhtiöiden mittarit ovat yleensä sähkötiloissa, jonne asukkaat eivät välttämättä pääse.
 

Vaikuttaako etäluenta omaan sähkösopimukseeni tai sähkön myyjään?

Ei vaikuta. Voit edelleen valita haluamasi sähkösopimuksen ja sähkön myyjän.
 
 
Vaikuttaako mittarin vaihto yöenergian ohjauksiin?
 
Mittarin vaihdolla ei ole suurta vaikutusta yöenergian ohjauksiin. Edullisemman energian ajalle ohjatut laitteet, esimerkiksi lämminvesivaraajat, kytkeytyvät päälle normaalisti. Ohjausajassa on pieni vaihteluväli verkon kuormituspiikkien tasaamiseksi. Kaikkien laitteiden kytkeminen samaan aikaan päälle aiheuttaisi huomattavan yhtäkkisen kuormituksen.
 
 
Miten asunnon sähköt pitäisi katkaista?
 
Kun lähdet asunnoltasi pidemmäksi aikaa pois, katkaise sähköt kulutusmittarin painikkeella. (siirry painikkeella kohtaan dCon, pidä painike pohjassa n. 8 sekuntia) Näin sähkö katkeaa asunnostasi ja mittari pysyy toiminnassa. Mittari jää valvomaan alueen sähkönlaatua ja varmistaa nopean viankorjauksen tarvittaessa. Mikäli mittarista katkaistaan kokonaan sähköt pääkytkimellä, siitä aiheutuu meille hälytys huoltokäynti asunnollasi. Ohjeet sähkönkatkaisun toteuttamiseen löytyvät pääkeskukselta mittarin vaihdon jälkeen tai voit kysyä niitä puhelimitse palvelunumeroistamme.
 
Sähkötöiden ajaksi sähköt tulee kuitenkin katkaista pääkytkimellä tai poistamalla sulakkeet.
 
 
Voidaanko kulutustietojani käyttää väärin? 
 
Ei voida. Etäluentajärjestelmä on suojattu ja tietoturvallinen. Kulutustietoihin pääsevät vain asiakas ja energiayhtiö. Tietoja ei luovuteta muille osapuolille.
 
© KORPELAN VOIMA Oy