Aukioloajat    |     Yhteystiedot    |     Sivukartta
KORPELAN VOIMA
kuntayhtymäkonserni
PL 13 (Junkalantie 15)
69101 KANNUS
Puh. (06) 874 7311
asiakaspalvelu@korpelanvoima.fi
vikapäivystys 24 h (06) 873 222
kayttokeskus@korpelanvoima.fi
Kartta (StreetView)

 

 

 

 

 

Tietoa sähkön käytöstä

 

Tietoa sähkönkäytöstä
 
TARJOAMME SÄHKÖNKÄYTTÖÖN LIITTYVÄÄ NEUVONTAA
 
Sähkön taloudellinen, tehokas ja turvallinen käyttö kiinnostaa.
 
Lataa sähkön turvalliseen käyttöön opastava ohje alla olevasta linkistä:

Tarjoamme neuvontapalveluja mm. seuraavissa asioissa:
  • liittymisasiat
  • sähkönmittaus
  • hintavertailut
  • sähkölaskujen selvitykset
  • sähkönkulutuksen selvitys
  • energiansäästö
  • sähkölämmityksen valinta
  • sähköturvallisuusneuvonta
  • sähkönlaatuasiat
  • ukkossuojaus.

Korpelan Voimalta saa neuvoja ja esitteitä asiakkaiden sähkönkäyttöön ja sähköturvallisuuteen liittyvissä asioissa veloituksetta. Toimitamme esitteitä myös postitse. Palveluneuvojamme ja muut asiantuntijamme ovat aina käytettävissänne. Yhteystiedot löydät etusivumme linkin kautta.


SÄHKÖN LAATU

Korpelan Voima huolehtii, että sähköntoimituksemme vastaa voimassa olevia EN 50160 laatuvaatimuksia.

Asiakkaidemme sähkönlaadun varmistamiseksi suoritamme laatumittaukset nykyaikaisilla mittauslaitteilla ja piirtureilla. Lisäksi uudet etäluettavat mittarit seuraavat sähkönlaatua jatkuvasti.


   

SÄHKÖENERGIAN MITTAUSPALVELUT

Millaisilla mittareilla sähköä mitataan?

Sähkönkulutus mitataan sähkökaupan vaatimukset täyttävillä mittareilla. Esimerkiksi omakotitalojen sähkönkulutus mitataan mittareilla, joiden tarkkuusluokka on 2, eli virhe saa olla enintään 2 %. Tavallisesti virhe on huomattavasti tätä pienempi eli alle 1 %. Yleensä virhe on lisäksi sellainen, että mittari mittaa todellista kulutusta vähemmän. Teollisuuskohteissa virhe saa tavallisesti olla enintään 1 %.

Mittareiden kuntoa seurataan

Uusia mittarien kuntoa seurataan jatkuvasti etäluennan avulla.

Jos mittari kuitenkin rikkoutuu

Mikäli mittari jostakin syystä rikkoutuu tai epäilet vikaa, voit ottaa yhteyden Korpelan Voiman palveluneuvojaan. Palveluneuvojamme tutkii tilanteen ja tarvittaessa toimittaa mahdollisesti rikkoutuneen laitteen ennakkotarkastukseen tai huoltoon. Ennakkotarkastuksessa käytämme ulkopuolisia ja riippumattomia mittarikorjaamoja.

Huolehdimme sähköntoimituksesta

Laadukas sähkönmittaus ja asiakkaiden tyytyväisyys ovat meille tärkeitä asioita. Voit kääntyä puoleemme kaikissa sähköenergian mittaukseen liittyvissä asioissa.


KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSVINKIT

Sähkön kanssa pärjää!

 

Sähkön käyttö on turvallista, kun muistat perussäännöt etkä ota turhia riskejä. Sähkötapaturmat ovat harvinaisia, mutta silti joka vuosi ihmisiä jopa menehtyy sähköiskuihin. Sähkö voi aiheuttaa myös tulipaloja. Suurin osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista, huolimattomuudesta, varomattomuudesta tai lasten leikeistä. Muista siis perussäännöt:

  • käytä sähkölaitteita oikein ja vain niille tarkoitetuissa paikoissa
  • huolehdi viallisten laitteiden huollosta
  • muista varovaisuus sähkön kanssa kosteissa tiloissa ja ulkona
  • jätä omat viritykset tekemättä ja käytä ammattilaista sähkötöissä.

Tällä sivulla on eräitä vinkkejä kodin sähköturvallisuuden varmistamiseksi. Tarkempia ohjeita sekä opastusta kodin pieniin sähkötöihin saat mm. Kodin sähköturvallisuusoppaasta.

Sähkö kotona

 

Kotitalouksissa on yleensä kahdenlaisia pistorasioita: tavallisia ja suojamaadoitettuja. Jos sähkölaitteen pistotulppa ei sovi pistorasiaan, on laite väärässä paikassa. Älä missään tapauksessa yritä muuttaa vanhanmallisen, kokonaan pyöreän pistotulpan rakennetta suojamaadoitettuun pistorasiaan sopivaksi. Virityksestäsi voi tulla hengenvaarallinen. Älä myöskään ota virtaa jatkojohdolla huoneesta toiseen.

Uudet pistorasiat ovat yleensä lapsisuojattuja turvapistorasioita, joihin lapsi ei saa työnnettyä puikkoja tai vastaavia esineitä. Vanhanmallisiinkin pistorasioihin on saatavilla lapsisuojia, esim. muovisia pistokesuojia.

Sähkölaitteen mukana saat laitteen käyttö- ja huolto-ohjeen, jota on syytä noudattaa. Jos huomaat laitteessa vian tai toimintahäiriöitä, korjauta se heti sähköalan ammattiliikkeessä.

Tarkkaile laitteiden liitäntäjohtojen ja jatkojohtojen kuntoa. Haurastuneet, viiltyneet, murtuneet tai muuten vaurioituneet johdot pitää uusia. Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla.

Muista myös:

  • Ollessasi kylvyssä tai suihkussa pidä sähkölaitteet irti pistorasiasta äläkä koske laitteisiin. Sijoita laitteet siten, etteivät ne voi vahingossakaan pudota veteen: pistorasiaan liitetyssä sähkölaitteessa on jännite, vaikka sitä ei käytetäkään. Kuivaa myös lattia ennen kuin käytät esimerkiksi hiustenkuivaajaa.
  • Pidä myös keittiön sähkölaitteet pois roiskuvan veden läheltä.
  • Valaisimesta selviää kuinka suuritehoinen (W) lamppu siihen voidaan asentaa. Älä käytä liian suuritehoisia lamppuja.
  • Älä käytä valaisimen varjostimessa helposti syttyvää materiaalia. Halogeenilamput tulevat käytössä erittäin kuumiksi, joten ne on syytä pitää riittävän kaukana syttyvistä materiaaleista.
  • Älä koskaan kuivaa vaatteita kiukaan yläpuolella tai sähkölämmittimen päällä.
Ulkopistorasia, suojamaadoitettu pistorasia ja ns. tavallinen pistorasia

Sähkö ulkona

Ulkona käytetään roiskevedenpitäviä suojamaadoitettuja pistorasioita ja jatkojohtoja. Esimerkiksi autolämmittimen liitäntäjohto on kytkettävä ulkopistorasiaan. Älä koskaan ota sähköä sisätiloista ulkotiloihin.

Ulkokäyttöön ja kosteisiin tiloihin on olemassa erityisiä kosteussuojattuja sähkölaitteita. Tilapäisesti voidaan ulkona käyttää myös sisätiloihin tarkoitettuja laitteita, esimerkiksi sähkötyökaluja. Tällöin laitteeseen ei missään tilanteessa saa roiskua vettä ja laitetta on käsiteltävä kuivin käsin. Ulkokäytössä turvallisimpia ovat ladattavat, akkukäyttöiset työkalut.

Eräät ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet on varustettu erityisellä suojajännitemuuntajalla, joka muuntaa tavallisen verkkojännitteen (230 V) turvallisemmaksi 12 tai 24 V jännitteeksi.

Tavallisimpia suojajännitteellä toimivia sähkölaitteita ovat koristevalaisimet, suihkualtaiden pumput, satelliittiantennien kääntäjät ja joulukuusen pienoiskynttilät.

Suojajännitemuuntaja on yleensä sijoitettava kuivaan tilaan, mutta suojajännitteiset johdot ja laitteet voidaan viedä ulos.

Sähkölaitteita ei pidä säilyttää kosteissa tiloissa eikä ulkona. Ulkovarastossa säilytettävät sähkölaitteet saattavat vaurioitua talviaikaan pakkasen vaikutuksesta.

Ulkona sähköä saa ottaa vain roiskevedenpitävästä ulkopistorasiasta

Sähkölaitteen hankinta

Sähkölaitteiden turvallisuutta kannattaa miettiä jo ostovaiheessa. Tuotteessa tulisi aina olla ainakin selkeät käyttöohjeet sekä tiedot valmistajasta, maahantuojasta ja huoltoliikkeestä. Lisäksi tarvitaan turvallisen käytön kannalta tarpeelliset tekniset tiedot, kuten jännite, virta ja teho sekä mahdolliset varoitukset.

CE-merkki ei ole sähkölaitteissa varsinainen turvallisuusmerkki. CE-merkillä sähkölaitteen valmistaja tai valtuutettu maahantuoja vakuuttaa omasta puolestaan, että tuote täyttää vaatimukset, jolloin se pääsee markkinoille. Testauslaboratorion tunnus kertoo sen sijaan, että laitetyyppi on läpäissyt turvallisuustestit. 

Eräitä testauslaboratorioiden merkkejä
CE-merkki mahdollistaa tuotteen vapaan liikkumisen Euroopan talousalueella

Vaaranpaikat

Suurjännitteiset sähköjohdot ja -pylväät, sähköasemat ja muuntajat sekä rata-alueet ovat hengenvaarallisia leikkipaikkoja. Esimerkiksi kiipeily sähköjunan katolle on tyypillinen tapaus sähköiskukuolemissa. Myös radanvarren tai sähkömuuntajan graffittimaalari on hengenvaarassa.

Suurjännitteiseen sähköjohtoon ei tarvita edes kosketusta, jotta sähkötapaturma olisi mahdollinen. Sähkö nimittäin 'hyppää', jos ihminen tai hänen käyttämänsä sähköä johtava esine joutuu liian lähelle johtoa.

Tämän takia esimerkiksi nostureita tai työkoneita ei saa käyttää suurjännitteisten ilmajohtojen kohdalla. Myös pitkät sähköä johtavat esineet, kuten hiilikuituiset onkivavat ja pitkät metalliputket ovat sähkölinjojen alla vaarallisia.

Muista varovaisuus suurjännitteisten sähköjohtojen läheisyydessä ja opasta myös lapsiasi tunnistamaan vaaran paikat: sähköpylväässä oleva HENGENVAARA-kyltti todellakin tarkoittaa sitä!

Ota huomioon myös maakaapelit. Jos teet tontillasi kaivuutöitä, selvitä sähkö- ja puhelinlaitokselta ennakkoon kaapeleiden sijainti.

Vaaranpaikkoja

Vältä sähköpalot

  • pidä huolta sähkölaitteista - vie vikaantunut laite huoltoon
  • sijoita sähkölaite oikein, äläkä tuki laitteen tuuletusaukkoja
  • älä jätä pesukonetta tai astianpesukonetta käymään yksin ilman vartiointia
  • älä poistu kuuman silitysraudan, leivänpaahtimen tai grillin ääreltä
  • noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita
  • käytä ammattilaista sähköasennuksissa ja -korjauksissa
  • seuraa sähköasennusten kuntoa - tarkastuta tarvittaessa.

Jos sähkölaite syttyy palamaan

  • irrota pistotulppa tai katkaise virta päätaulun kytkimestä
  • pelasta ihmiset välittömästä vaarasta. Myrkyllinen savu tappaa
  • sammuta alkusammutusvälinein (käsisammutin, sammutuspeite), jos mahdollista
  • poistu paikalta ajoissa
  • hälytä palokunta turvallisesta paikasta
  • opasta palokunta paikalle
  • kohtele hyvin televisiotasi.

   Televisiopalot johtuvat yleensä television väärästä käytöstä tai teknisestä viasta. Vie televisio huoltoon, jos siinä ilmenee selviä kuvan tai äänen vikoja tai siitä tulee käryjä tai voimakkaita hajuja. Televisio on huollettava myös, jos sen sisään joutuu nestettä, steariinia tms. tai jos se kaatuu tai putoaa.


Muista myös:

  • television päälle ei kannata sijoittaa kynttilää, kasveja, kukkamaljakoita tai muitakaan tavaroita
  • television tuuletusaukkoja ei kannata peittää verhoilla tai liinoilla.
  • televisiota ei kannata sijoittaa liian ahtaasti rakenteisiin esim. kirjahyllyyn
  • imuroi säännöllisesti pölyt television päältä ja tuuletusaukkojen ulkopinnoilta
  • varo, ettei televisio joudu alttiiksi tärinälle tai kolhiintumiselle
  • katkaise televisiosta valmiusvirta yöksi ja esimerkiksi matkan ajaksi.

 


Mitä korjauksia ja asennuksia tavallinen sähkönäyttäjä saa tehdä?  

 

Sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain sähköalan ammattilaiset. Tavallinen sähkönkäyttäjä voi kuitenkin tehdä eräitä pieniä töitä, jos varmasti osaa tehdä ne oikein ja on riittävästi perehtynyt sähköturvallisuuteen. Opastusta kodin pieniin sähkötöihin saat muun muassa Kodin sähköturvallisuusoppaasta.

Sinulla on vastuu käyttämästäsi ja korjaamastasi sähkölaitteesta. Koska väärin käytetty tai korjattu sähkölaite voi aiheuttaa hengen- tai palovaaran, on syytä noudattaa annettuja ohjeita ja tarvittaessa pyytää apua sähköalan ammattilaiselta.

Tavalliselle sähkönkäyttäjälle sallittuja töitä ovat esimerkiksi:

  • asunnon sulakkeen vaihtaminen
  • pistorasian ja valaisinkytkimen kannen vaihtaminen
  • sähkölaitteen rikkoutuneen pistotulpan ja johdon vaihtaminen
  • yksivaiheisen jatkojohdon valmistaminen ja korjaaminen
  • valaisinjohdon välikytkimen vaihtaminen
  • valaisimen liittäminen 'sokeripalaan'
  • 'sokeripalan' korvaaminen valaisinliitin-pistorasialla
  • valaisinpistotulpan asentaminen.

Muista aina katkaista sähkö ennen töiden aloittamista!

 

 

Käytä ammattilaista sähkötöissä

Varsinaisia sähkötöitä ja -asennuksia saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset. Käytä rekisteröitynyttä, osaavaa ammattiurakoitsijaa ja tee aina kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä.

Sähköurakoitsijan on itse tarkastettava asennukset ennen käyttöönottoa ja annettava työn tilaajalle tarkastuspöytäkirja.

Ulkopuolisen tarkastajan tekemää sähkötarkastusta ei enää vaadita omakoti- ja paritaloissa tai vapaa-ajan asunnoissa. Varmennustarkastuksen teettäminen on kuitenkin suositeltavaa. Tarkastuksen voi hankkia valtuutetulta tarkastajalta tai tarkastuslaitokselta.

Sähkötarkastus kannattaa tilata silloinkin, jos olet epävarma vanhojen asennusten turvallisuudesta. Myös taloa ostettaessa tai myytäessä voi olla hyödyllistä teettää sähkötarkastus.

Hanki kotiisi kodin sähköturvallisuusopas

Mitä ovat sulakkeet? Miten sijoitan valaisimen? Mitä on otettava huomioon pihan sähkölaitteissa? Miten korjaan jatkojohdon tai sähkölaitteen liitäntäjohdon? 

Kodin sähköturvallisuusoppaasta löydät ohjeet niin kodin kuin ulkotilojenkin sähkölaitteiden käyttöön, sijoitteluun ja hoitoon. Oppaassa on ohjeet myös tavalliselle sähkönkäyttäjälle sallittujen töiden turvalliseen tekemiseen. Mukana paljon havainnollisia piirroskuvia. Julkaisija Turvatekniikan keskus.

 

Kodin sähköturvallisuus -oppaaseen voit tutustua Turvatekniikan keskuksen sivuilla.

 


 

 

Muut palvelut
 

 

KAAPELINÄYTTÖ

Korpelan Voiman omistamien maakaapelien sijainnin näyttö on työaikana maksuton, mikäli näytön tilaus tehdään vähintään 3 työpäivää ennen näyttöaikaa. Kiireellisistä kaapelin näytöistä peritään hinnaston mukainen palvelumaksu.

Asiakkaan omien liittymisjohtojen ja muiden johtojen näytöstä peritään palvelumaksu.

 


  

 

 

© KORPELAN VOIMA Oy